Hyppää sisältöön

Analyysi: 37 sivua, jotka todistavat Venäjän hyökänneen USA:n demokraattista järjestelmää vastaan

Erikoissyyttäjä Muellerin venäläisille antamien syytteiden jälkeen putoaa pohja Trumpin väitteiltä, että Venäjä-tutkinta olisi demokraattien masinoima perusteeton noitavaino, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Presidentti Donald Trump ja presidentti Vladimir Putin tapasivat Vietnamissa Apecin kokouksessa lokakuussa. Kuva: Mihail Klimentjev / Sputnik / EPA

WASHINGTON Jos joku vielä kuvitteli, että Venäjä ei sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin, kannattaa lukea erikoissyyttäjä Robert Muellerin useaa venäläistä vastaan nostamat syytteet 37-sivuisesta syytekirjelmästä.

Tässä perjantain uutispommissa käy yksityiskohtaisesti ilmi, miten perusteellisesti ja jo vuosia ennen vaaleja Venäjä aloitti vaikuttamisoperaationsa.

Pietarin trollitehtaalta paukutettiin yhdysvaltalaisiksi tekeytyen some- ja nettiviestintää, jonka tarkoitus oli ruokkia eripuraa yhdysvaltalaisten kesken.

Venäläiset loivat satoja tekaistuja yhdysvaltalaisilta vaikuttavia Facebook- ja Twitter-profiileja ja -ryhmiä. Twitterissä venäläiset ylläpitivät jopa Tennesseen republikaaneiksi itseään väittävää tiliä.

Lisäksi venäläiset hankkivat sosiaaliseen mediaan mainoksia, joita pystyttiin rahoittamaan yhdysvaltalaisella nettimaksupalvelulla yhdysvaltalaisilta varastettujen identiteettien turvin.

Venäläisiä myös jalkautui Yhdysvaltoihin. Heitä matkusti tärkeisiin vaa’ankieliosavaltioihin. He esiintyivät ruohonjuuritason aktiiveina, mutta venäläiset myös rekrytoivat ja maksoivat yhdysvaltalaisille erinäisiin poliittisiin mielenilmauksiin osallistumisesta.

Esimerkiksi eräälle yhdysvaltalaiselle maksettiin siitä, että hän keikkui Hillary Clintoniksi pukeutuneena mielenosoituksessa häkissä kaltereiden takana vankipuvussa.

Presidentti Donald Trumpille on ollut hankalaa syyttää Venäjää vaaleihin sekaantumisesta. Hän on toistuvasti ilmaissut, että kukaan ei voi tietää kuka vaalisekaantumisen takana oli. Venäjä, Kiina, joku muu taho vai joku yksittäinen hakkeri.

Trump on syyttänyt koko Venäjä-tutkintaa perusteettomaksi noitavainoksi, jonka demokraatit keksivät vaalitappiosta suivaantuneena.

Muellerin venäläisille antamien syytteiden jälkeen tältä väitteeltä putosi pohja niin että rysähti.

Tämän ymmärsi myös Trump, sillä hän ei enää epäillyt Venäjän sekaantumista venäläissyytteiden julkistamisen jälkeisessä tviitissään. Sen sijaan hän tulkitsi, että koska Venäjä aloitti operaationsa jo ennen kuin hän oli asettunut ehdolle, mitään vehkeilyä hänen ja Venäjän välillä ei ole.

Se on pitkälle mennyt tulkinta, sillä venäläisten saamia syytteitä esitellyt apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinkin korosti, että TÄSSÄ kyseisessä syytekirjelmässä ei väitetä kenenkään yhdysvaltalaisen tietoisesti osallistuneen venäläisten laittomuuksiin. Muellerin johtama Venäjä-tutkinta ei päättynyt näihin syytteisiin.

Lue lisää: