Hyppää sisältöön

Tällainen on Itä-Ukrainan "tulitauko": Keskimäärin 1 000 rikkomusta päivässä

Tulitaukoa tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön johtaja paljasti asian turvallisuuskokouksessa Münchenissä.

Ukrainalaiset nationalistit osoittivat lauantaina mieltään Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen edessä Kiovassa. Kuva: EPA

Minskin tulitaukosopimus on hillinnyt pahimpia taisteluja Itä-Ukrainassa vuoden 2015 jälkeen.

Mutta taistelut eivät ole loppuneet.

Tulitaukoa tarkkailevan eurooppalaisen turvallisuuselimen ETYJ:n mukaan sitä rikotaan keskimäärin peräti tuhat kertaa päivässä.

Asiasta kertoi ETYJ:n pääsihteeri Thomas Greminger Reutersin haastattelussa Münchenin turvallisuuskokouksessa.

Tilanne on karkaamassa käsistä, elleivät valtiot tee asialle mitään, hän varoitti.

– Tästä täytyy tehdä loppu. Kaipaamme kipeästi poliittista tahtoa asiassa.

Saksan haluttaisiin ottavan vetovastuun rauhan pyrkimyksessä

Greminger tarkoitti kaipaavansa tukea mailta, jotka muutama vuosi sitten tulitauosta sopivat eli Ranskalta, Saksalta, Venäjältä ja Ukrainalta itseltään.

Maiden edustajien oli määrä tavata perjantaina, mutta tapaaminen peruuntui. Sitä yritetään kuitenkin järjestää uudelleen.

Gremingerin mukaan olisi tärkeää, että vetovastuun ottaisi Saksa ja mieluummin yhdessä Ranskan kanssa. Näin olisi hänen arvionsa mukaan kohtuullisen hyvät mahdollisuudet saada myös Venäjä ja Ukraina saman pöydän ääreen.

Ruotsi ilmoitti valmiudesta lähettää rauhanturvaajia Itä-Ukrainaan

Viime päivinä on käyty keskustelua myös rauhanturvaajien lähettämisestä alueelle. Muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin on ehdottanut rajoitettua rauhanturvaoperaatiota Itä-Ukrainaan.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hullqvist ilmoitti lauantaina, että Ruotsi on valmis lähettämään joukkoja alueelle, mikäli se sopii Venäjälle ja lännelle.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöllä on tällä hetkellä alueella noin 700 aseetonta siviilitarkkailijaa, mutta jännitteet eivät ole hellittäneet.

Itä-Ukrainan taisteluissa on kuollut jo 10 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen.