1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rauhanturvaaminen

Presidentti Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskokouksessa: Suomen oltava mukana, jos Ukrainaan päätetään lähettää rauhanturvaajia

Ukrainan sota on Euroopan suuri ongelma, Niinistö sanoi lauantaina Münchenissä.

rauhanturvaaminen
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko tapaamisessa Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä 17.2.2018
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko tapaamisessa Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä 17.2.2018Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia

MÜNCHEN Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen pitää olla mukana, jos Itä-Ukrainaan saadaan sovittua rauhanturvaoperaatio laajalla YK:n mandaatilla. Niinistö kommentoi asiaa suomalaistoimittajille lauantai-iltana Münchenin turvallisuuskokouksessa.

– On Euroopan suurimmasta ongelmasta kyse ja jos vähänkin näyttää siltä, että se pyritään ratkaisemaan, niin kyllä Suomen pitää olla siinä henkisesti ja myöskin fyysisesti mukana.

Münchenin turvallisuuskokouksessa on ollut esillä ehdotuksia YK:n rauhanturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi lauantaiaamun puheessaan, että Venäjän vastaisia sanktioita voitaisiin höllätä, jos operaatiosta saadaan sovittua.

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen esittänyt, että rauhanturvaajia voitaisiin kerätä maista, jotka eivät ole Naton jäseniä. Rasmussen nimesi suoraan Suomen, Ruotsin ja Itävallan.

Niinistön mukaan ehdotettua20 000 rauhanturvaajaa on vaikea kerätä vain pienestä määrästä maita. Hän piti kuitenkin kaikki sovintoyrityksiä tervetulleina, sillä hän pitää Ukrainan sotaa Euroopan kannalta merkittävänä ongelmana.

– Jos Euroopassa jokin suuri ongelma on, niin se on se, että täällä soditaan, Ukrainassa soditaan, Niinistö sanoi.

Yle kysyi aiemmin lauantaina Naton pääsihteeriltä Jens Stoltenbergiltä, olivatko suomalaiset ja muut Naton ulkopuolelta tulevat rauhanturvaajat esillä hänen aamuisessa tapaamisessa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Stoltenbergin mukaan he eivät keskustelleet siitä, mistä maista rauhanturvaajat voisivat tulla. Pääsihteerin mukaan olisi myös epätodennäköistä, että asiassa tapahtuisi nyt edistystä.

Lue seuraavaksi