Gazan rajalla vakavampi välikohtaus pitkään aikaan, neljä israelilaissotilasta loukkaantui räjähdyksessä

Israelin armeija syyttää iskusta palestiinalaisia Gazan kaistaleella hallitsevaa äärijärjestö Hamasia. Räjähdyksen aiheuttajaksi epäilllään omatekoista pommia.

Gazan kaista
Gaza raja
Mielenosoittaja linkosi kiviä Gazan kaistaleella perjantaina.Mohammed Saber / EPA

Israelin ja Gazan välisellä rajalla on ollut suhteellisen rauhallista 2014 käytyjen taistelujen jälkeen.

Yksi vakavimmista välikohtauksista raja-alueella sattui lauantaina, kun neljä israelilaissotilasta kuitenkin loukkaantui räjähdyksessä, kaksi vakavasti.

Räjähdyksen tekijästä tai aiheuttajasta ei ole tietoa. Armeijan tiedottaja kertoi sosiaalisessa mediassa, että syyllinen on Gazaa hallitseva islamistinen Hamas. Tiedottajan mukaan Hamas järjestää jatkuvasti rajalla protesteja, joiden tueksi rajalle sijoitellaan itsetehtyjä räjähteitä, jotka laukaistaan sopivalla hetkellä.

Israel on usein aiemminkin syyttänyt heitä vastaan tehdyistä iskuista Hamasia, vaikka tekijöitä voi olla muitakin, ja reagoi hyökkäyksiin vastaiskuin.

Tällä kertaa vastauksena iskuun, Israelin armeijan tankki tuhosi yhden tarkkailupisteen eteläisellä Gazan kaistaleella.

Palestiinalaiset ilmoittivat, että se kuului islamistiselle jihadistiryhmälle, mutta kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa.

Pelko väkivaltaisuuksien lisääntymisestä kasvaa

Israelin sotilaita vahingoittavien iskujen pelätään johtavan entistä suurempiin yhteenottoihin alueella.

Pääministeri Benjamin Netanjahu luonnehti lauantain tapahtumia vakaviksi ja kehotti vastaamaan niihin sen mukaisesti.

Gazan viranomaiset kertoivat myöhemmin Israelin tehneen useita ilmaiskuja tyhjillään olleisiin sotilaallisiin koulutuskeskuksiin. Kenenkään ei kerrottu loukkaantuneen.

Samaan aikaan Egyptin ja Israelin välissä olevan Gazan humanitäärinen kriisi pahenee. Hamas voitti vaalit vuonna 2006 ja kaappasi alueen hallintaansa kansainvälisen yhteisön tukemilta palestiinalaisviranomaisilta.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on yrittänyt saada aluetta takaisin hallintaansa leikkaamalla muun muassa virkamiesten palkkoja ja rajoittamalla sähkönjakelua.

Huolimatta raketti-iskuista ja raja-alueella maata kohtaan tehdyistä hyökkäyksistä, Israelin kerrotaan pehmentäneen aiempaa linjaansa. Maa on vedonnut kansainvälisen avun toimittamiseen, eikä ole käyttänyt yhtä kovaa sotilaallista voimaa kuin aiemmin.

Lähteet: Reuters, AFP