Asuntokauppa vilkastui vuoden alussa kasvukeskuksissa – suomalaiset uskaltavat taas vaihtaa myös suurempaan

Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin tammikuussa 4,5 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Asuntokaupan lisääntyminen
Asuntoesittely Helsingin Töölössä .
Helsinkiläinen perheenisä Matti Valle tutkii töölöläiskolmion esitettä asuntonäytössäMarkku Rantala / Yle

Koheneva taloustilanne ja kuluttajien usko omaan talouteensa näkyy alkuvuoden asuntokaupassa isoimmissa kasvukeskuksissa koko maassa.

– Kyllä tämä kasvu näyttää olevan kaikissa kasvukeskuksissa Suomessa aika lailla saman suuntaista. Uusien asuntojen kauppa on virkistynyt toissa vuoden heinä-elokuusta eteenpäin. Luvut ovat tasaisesti kasvaneet. Käytettyjen asuntojen kohdalta eri tyyppiset, eri kokoiset asunnot ovat menneet hyvin kaupaksi, kertoo Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Max Meder.

Hyvästä tilanteesta kertoo myös isojen ja arvokkaidenkin kohteiden liikkuminen.

– Espoossa on näkynyt se, että arvokkaammat kohteet ovat ruvenneet liikkumaan pikkasen paremmin, sanoo Meder.

Tämän hetken positiivinen ilmiö on myös, että ensiasunnon ostajat ovat taas liikkeellä.

– Tässähän on ollut taloudessa kahdeksan vuotta sellaista matalapainetta. Puhutaan asuntokaupan patoutumisesta, kun ihmiset eivät ole uskaltaneet vaihtaa asuntoa. Nyt on uskallettu rohkeammin siihen asunnon vaihdantaan liikkeelle.

Vuoden takaiseen verrattuna koko maan suurimmissa kaupungeissa käytettyjen asuntojen hinnat ovat nousseet 3,7 prosenttia, Helsingissä 6,2. Suomen 13 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli tammikuussa 3240 euroa. Helsingissä keskimääräinen neliöhinta oli 5020 euroa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Helsingin kantakaupungissa etsitään keskikokoisia perheasuntoja

Helsingin perinteikkäällä kantakaupungin asuinalueella Kruununhaassa vanha pariskunta kävelee käsikynkkää aurinkoisessa talvisäässä. Liikkeellä on myös nuoria isiä lapsineen.

Monet asuntokaupan eri aikojen ilmiöt näkyvät vahvimmin juuri Helsingin kantakaupungissa. Esimerkiksi lapsiperheet näyttävät nyt olevan valmiita tinkimään neliöistä mieluisan asuinpaikan vuoksi. Tällä hetkellä halutuista keskikokoisista perheasunnoista on huutava pula. Välittäjät etsivät niitä asiakkaille monin eri keinoin.

Huoneistokeskuksen kompaktin 60 neliön kolmion asuntonäytölle Töölöön saapuu pienen lapsen isä Matti Valle. Vallen kolmehenkinen perhe asuu kaksiossa kantakaupungissa, mutta etsii nyt kolmiota.

–Jos saisi oikein haaveilla, niin varmaan 60-70 -neliötä, kolme huonetta ja keittiö, olkkari avoin. Mielellään vanha talo, korkeat huoneet. Kyllä kolmio on ihan riittävä isommallekin perheelle, Valle toteaa.

Asuntoesittely Helsingin Töölössä .
Markku Rantala / Yle

Kiinteistömaailma Kruununhaan yrittäjällä Antti Kainulaisella on kokemusta Helsingin kantakaupungin, Töölön ja Kruununhaan asuntokaupasta toisessa polvessa.

– Ostotoimeksiannot ovat lisääntyneet voimakkaasti. Haetaan markkinoiden ulkopuolelta juuri omalle perheelle sopivaa kotia. Asuntoja markkinoidaan paljon hiljaisesti eli niistä ei ole julkista myynti-ilmoitusta ja osa kohteista menee nimitoimeksiantoina vain näille tietyille asiakkaille, jotka niitä hakee, Kainulainen kertoo.

Kiinteistömaailman Kruununhaan toimiston ikkunassa on tälläkin hetkellä asiakkaiden ostotoimeksiantoja juuri tietynlaisesta asunnosta alueelta.

Kun kysyntä ja tarjonta eivät tällä hetkellä kohtaa, kiinteistönvälittäjät keksivät myös monia uusia keinoja löytää myytävää. Tämä on viimeaikoina tarkoittanut esimerkiksi sitä, että alueen halutun asunnon omistajille saatetaan soittaa ja tiedustella omistajan asunnon myyntihaluja, ihan vaan varalta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Uudet alueet houkuttavat

Uudet asunnot ja uudet asuinalueet myyvät tasaisesti eri puolilla. Uusia kerrostaloasuntoja ei tosin ole tarjolla läheskään niin paljon kuin käytettyjä vanhoja, Kiinteistönvälitysalan Max Meder muistuttaa.

– Uusien tarjonta on huomattavasti pienempää. Helsingissä liikkuu nyt kaiken kokoiset asunnot, jos niiden hinta on oikea.

Kaikki pääkaupunkiseudulle halajavat eivät toki ahtaudu kantakaupungin kortteleihin, onneksi. Mederin mukaan myös Vantaan uudet asuinalueet ovat nyt lapsiperheiden suosiossa.

– Pääkaupunkiseudulla keskeinen sijainti, hyvät kulkuyhteydet ja se, että on rakennettu paljon uutta, uusia asuinalueita, ne ovat olleet kiinnostavia tekijöitä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka