1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osingot

Pörssiyrityksistä maksetaan keväällä ennätyksellisen paljon osinkoja – ylittää vuoden 2007 ennätyksen

Monet yhtiöt korottavat osinkojaan selvästi, selviää S-Pankin tarkastelusta.

osingot
Pörssi Helsinki
Jyrki Lyytikkä / Yle

Pörssiyrityksistä maksetaan tänä keväänä ennätyksellisen paljon osinkoja. S-Pankin mukaan osinkosumma ylittää edellisen ennätyksen, joka oli vuodelta 2007. Tuolloin osinkosumma oli 12,5 miljardia euroa.

Tämän vuoden tarkka luku ei ole vielä tiedossa, koska kaikki pörssiyritykset eivät ole vielä kertoneet osinkoehdotustaan. Lähes kaksi kolmasosaa Helsingin pörssin yrityksistä nostaa osinkoaan edellisvuodesta. Esimerkiksi Finnair, Outokumpu, Vaisala ja DNA korottivat osinkoaan selvästi.

Runsaan osinkopotin mahdollistaa se, että yritykset tekevät yhä parempaa tulosta. S-Pankin mukaan 75 prosenttia pörssiyrityksistä petrasi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihtoaan toissa vuodesta. Keskimäärin liikevaihto kasvoi 4,2 prosenttia. Oikaistua liiketulostaan paransi 61 prosenttia.

S-Pankkiin kuuluvan yksityispankki FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik katsoo, että yhtiöiden parempi tuloskunto alkaa kiriä aiempien vuosien anteliasta osinkopolitiikkaa kiinni.

– Osinkojen nousu menee aika pitkälti linjassa tuloksen nousun kanssa, eli se ei ole enää osinkojakosuhteen nousua, josta aikaisempina vuosina on ollut aika pitkälti kysymys, Gorschelnik sanoo. Osinkojakosuhde voi jopa hieman laskea. Taloustilanteen kohentuessa yhtiöt laittavat rahaa myös investointeihin.

– Rahaa menee myös investointeihin eikä pelkästään osinkoihin, kuten joitakin vuosia sitten.

S-Pankin pörssimittarin tarkastelussa oli mukana 79 pörssiyhtiötä.

Lue seuraavaksi