Perheministeri Saarikko ehdottaa: Neuvolakäynnit työvoimapalvelujen jakelukanavaksi

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä perhevapaauudistus voitaisiin lakipaketin kaatumisesta huolimatta toteuttaa tietyiltä osin.

perhevapaa
Lapsi isänsä kanssa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat yllättäen halukkaita jatkamaan perhevapaauudistusta koskevaa keskustelua. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan uudistusta voitaisiin viedä eteenpäin tietyiltä osin vielä tämän hallituskauden aikana – lakipaketin kaatumisesta huolimatta.

Pitkään valmisteilla ollut perhevapaauudistus kaatui viime viikolla, kun Saarikko päätti pysäyttää hankkeen valmistelun. Uudistukseen olisi tarvittu rahaa. Kun sellaista ei ollut näköpiirissä, Saarikko pani hankkeen jäihin.

Keskusta vastasi kokoomuksen kosintaan

Hallituskumppani kokoomuksen sisäministeri Kai Mykkänen ehti jo eilen väläyttää uudistuksen mahdollista uutta käsittelyä syksyn budjettineuvottelujen yhteydessä. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastasi kokomuksen kosintaan näin:

– Keskusta on ollut valmis siihen, että perhevapaauudistukseen liittyvät täsmätoimet voisivat edetä nopeastikin.

Perhevapaauudistuksella pyritään perhevapaiden tasa-arvoisempaan jakautumiseen naisten ja miesten kesken. Saarikko sanoo, että esimerkiksi täsmätoimenpiteet työvoimapalveluihin ja osa-aikatyön kannustimet ovat asioita, joita kannattaisi käydä läpi nopeastikin.

Ruotsissa osa-aikatyö on todellinen vaihtoehto

Saarikon mukaan uudeksi työvoimapalvelujen jakelukanavaksi voitaisiin ottaa muun muassa neuvolakäynnit.

– Kohdennetut työllisyyspalvelut, joissa voitaisiin hyödyntää myös neuvolaa palvelujen porttina, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan pitkään kotonaolleiden työmarkkinakelpoisuuden parantamista ja kouluttautumista pitäisi tukea uusin toimin.

Saarikko sanoo, että naisten korkeampaa työllisyysastetta Ruotsissa selittää osaltaa se, että Ruotsissa osa-aikatyö on todellinen vaihtoehto.

– Meillä joko ollaan työelämässä kokonaan tai sieltä pois, Saarikko tuskailee.

Kokoomus: Työllisyyshyötyjä vähätelty – Naiset jäävät eläkkeissäkin satoja euroja

Kokoomuksen mukaan uudistuksen työllisyyshyötyjä on selkeästi vähätelty. Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan uudistus olisi toteutuessaan voinut olla osa loikkaa, jolla Suomi voisi päästä lähes 80 prosentin työllisyysasteeseen.

Mykkänen korosti eilen Ylen haastattelussa, että uudistuksella olisi ratkaiseva vaikutus naisten myöhempään elämään ja ansioihin. Mykkänen huomauttaa, että nykymenolla naiset jäävät myös eläkkeissä jopa 600 euroa kuukaudessa miesten tasosta.

– Emme voi tukea tällaista eriytymistä. Poikkeuksellisen vahva huippusuhdanne taloudessa pitäisi nyt hyödyntää työllisyydessä., Mykkänen latasi.

Saarikko: Ei vain työelämäuudistus

Saarikon mukaan hankkeen työllisyyshyötyjä on päinvastoin liioiteltu. Saarikko sanoo myös, että keskustan mielestä perhevapaauudistus ei voi olla vain työelämäuudistus.

– Perhevapaauudistus ei voi olla vain työelämähanke ja työllisyysluvut, Saarikko sanoo.

– Siksi olisikin nyt tärkeää, että sen sijaan, että puhuisimme vain lakiuudistuksesta, kävisimme jatkossa läpi sellaisia asioita, jotka laadullisesti tukisivat työelämään paluuta, Saarikko toivoo.

*Lue myös: *

Kokoomuksen yllätysavaus: perhevapaauudistusta voitaisiin yrittää uudelleen vielä syksyllä

Kesärannan keittiöstä se alkoi – Näin perhevapaaremontti eteni, kaatui ja iski särön keskustan ja kokoomuksen välille

Analyysi: Haluaako hallitus eristää maahanmuuttajanaiset lähiöihin ja piilottaa heikosti koulutetut kotilieden lämpöön?

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus