Herätys: Rukajärvi karsiutui finaalista, Naisleijonat haastaa Yhdysvallat, "laittomat" maakuntavaalit lähestyvät

Aamukooste
Äänestyslipuke pöydällä.
Petteri Paalasmaa / AOP

Maakuntavaaleihin valmistaudutaan ilman voimassa olevaa lakia

Hallitus haluaa ensimmäiset maakuntavaalit lokakuulle, mutta maakuntalait ovat vielä säätämättä. Niiden läpimeno on kiinni soten valinnanvapauden kohtalosta eduskunnassa. Puolueiden on silti pakko jo varautua epävarmoihin vaaleihin.

Kurdijohtaja: Syyrian armeija avuksi torjumaan Turkin hyökkäystä

Syyrian kurdijoukot ja Bashar al-Assadin hallitus ovat päässeet sopimukseen yhteistyöstä Turkin hyökkäystä vastaan, kertoo kurdijohtaja uutistoimisto Reutersille. Mikäli sopimus toteutuu, se voi vaikuttaa merkittävästi Syyrian tulevaisuuteen.

Kurdit osoittavat mieltään Turkin hyökkäystä vastaan. Mielenosoittajat heiluttavat oliivipuun oksia ja kurdien lippuja. Kylteissä vaaditaan lopettamaan tappaminen Afrinissa.
Wael Hamzeh / EPA

Viro 100 ja kolmen vuoden juhlat

Sata vuotta sitten Virossa pohdittiin kuumeisesti, missä ja miten maa voisi julistautua itsenäiseksi, kun Saksan miehitysjoukot vyöryivät lännestä ja Neuvosto-Venäjä uhkasi idästä. Viron satavuotisjuhlat kestävät kolme vuotta – miksi?

Mustavalkoinen valokuva väkijoukosta, joka marssii kadulla ison Viron lipun jäljessä.
Autonomiaa haluavien virolaisten suurmielenosoitus Pietarissa maaliskuussa 1917.PD-old-100

Elokuva-alan parhaimmistoa palkittiin Britannian Bafta-gaalassa

Brittiläisessä Bafta-gaalassa palkittiin jälleen elokuva-alan parhaimmistoa. Suurimman palkintosaaliin, viisi Bafta-palkintoa, nappasi Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Parhaan ohjaajan palkinnon sai Guillermo del Toro elokuvasta The Shape of Water. Filmitähdet pukeutuivat gaalassa jälleen mustaan osoittaakseen tukeaan seksuaalisen häirinnän uhreille.

Three Billboards outside Ebbing, Missouri keräsi viisi Bafta-palkintoa.
Three Billboards outside Ebbing, Missouri keräsi viisi Bafta-palkintoa.Andy Rain/EPA

Rukajärvi kaatui ja karsiutui big airissa

Enni Rukajärvi ei selviytynyt naisten lumilautailun big airin olympiafinaaliin karsinnasta jatkoon. Rukajärvi lähti hakemaan toisella hypyllään rohkeaa suoritusta, mutta valtava ilmalento päättyi kaatumiseen alastulossa. Rukajärvi kommentoi karsinnan jälkeen, että "kisoista jäi ihan hyvä maku". Karsinnan ykkönen oli odotetusti Itävallan Anna Gasser.

Enni Rukajärvi
Enni RukajärviTimo Jaakonaho / Lehtikuva

Naisleijonat haastaa välierässä Yhdysvallat

Maanantaiaamuna on päästy jännittämään naisten olympiajääkiekon ensimmäistä välieräottelua kello 6.10 alkaen, kun Naisleijonat haastaa Yhdysvallat. Voittaja pääsee finaaliin ja häviäjä pronssiotteluun. Suomi ei ole koskaan selviytynyt loppuotteluun MM- tai olympiatasolla.

Maanantaina myös Mika Poutala hamuaa mitaleille pikaluistelussa iltapäivällä klo 13.53. Koko maanantain ohjelman olympialaisiin voit katsoa tästä.

Poutaista pakkassäätä lomalaisille

Korkeapaine vahvistuu Suomen yllä, joten pilvisyys vähenee. Kevyttä lumisadetta voi esiintyä paikoin maan itäosassa ja Pohjanmaalla, mutta sää on enimmäkseen poutaista, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Suuressa osassa maata nautitaan aurinkoisesta säästä. Pakkasta on 10 miinusasteen molemmin puolin. Yöt ovat erittäin kylmiä koko maassa, ja Lapissa voidaan nähdä paukkupakkasia.

Lue lisää säästä täältä.

Sääkartta maanantaille 19. helmikuuta.
Sääkartta maanantaille 19. helmikuuta.Yle