Lapin ensimmäinen hiihtohissi pyöri Pallaksella jo 65 vuotta sitten

Ensimmäisessä hiihtohississä laskettelija kiinnittyi erillisellä vyökoukulla lumessa laahaavaan vaijeriin. Pallas oli edelläkävijöiden joukossa myös kun turvallisemmat ankkurihissit alkoivat yleistyä 1960-luvun puolivälissä.

Pallas
Raimo Ekonoja
Raimo Ekonojalle Pallastunturi on kuin toinen koti. Vatikurun hissillä vanhan hiihdonopettajan mieleen muistuu Pallaksen ensimmäisen ankkurihissin rakentaminen 50 vuotta sitten.Jorma Korhonen / Yle

Rovaniemeläinen Raimo Ekonoja oli rakentamassa Laukukeron ankkurihissiä viisikymmentä vuotta sitten. Vanha, vuodelta 1953 peräisin ollut vaijerihissi purettiin hotellitien mutkasta ja laskettelijat siirtyivät kauemmaksi Laukukerolle.

– Olihan se vanha hissi vaarallinenkin. Siinä kun kompuroi ja kaatui, niin vyökoukku saattoi lukkiutua vaijeriin ja vaijerista irtipääseminen oli työlästä, Ekonoja muistelee.

– En muista, että mitään vakavampaa olisi kuitenkaan sattunut. Hissinhoitajat olivat valppaina ja sammuttivat moottorin, jos näkivät jonkun raahautuvan hississä.

Ekonoja oli usein itsekin hissinhoitajana, mutta useimmiten hän kuitenkin toimi hiihdonopettajana. Yksi Pallaksen tuonaikaisista hiihdonopettajista oli Oloksen hiihtokeskuksen sittemmin perustanut ja Muonion legendana tunnettu Arvo Yliniemi.

Ankkurihissi toi nykyajan

Ankkurihissit alkoivat tehdä tuloaan Suomeen 1960-luvulla ja ankkurihissi on yhä yleisin hissityyppi Suomessa. Muun muassa itävaltalaiset Doppelmayr -hissit alkoivat tulla tunnetuiksi. Ankkurihissi saa nimensä ankkurin muotoisesta vetolaitteesta. Pallaksella on kaksi ankkurihissiä; se ensimmäinen Laukukerossa ja uudempi Vatikurussa.

Rami Ekonoja oli hissifirman asentajalla kaverina, kun Laukukeron hissiä viriteltiin käyttökuntoon keväällä 1968.

– Olihan se jääkylmää työtä. Siellä sitä viimassa ja pakkasessa riekuttiin rautapylväiden nokassa ja nostettiin sinkkiä rullien päälle, Ekonoja kuvailee. Hän muistaa kummastelleensa, kuinka asentaja pudotti aina hansikkaat alas lumelle, kun alkoi kylmää sinkkiä käsitellä ja rautaa ruuvailla.

– Olivat kuulemma tiellä. Huh, huh.

Ekonoja ei muista, oliko hissifirman mies itävaltalainen vai saksalainen. Saksaa hän kuitenkin puhui ja oli kylmäpäinen ammattimies.

Hissijuhlan jatkot Pohjanhovissa

Laukukeron ankkurihissi valmistui ja sitä tietysti juhlittiin. Raimo Ekonoja muistelee, että paikalla oli herrakansaa niin hissiyhtiöstä kuin Pallaksen matkailua pyörittävästä Suomen Matkailuliitostakin. Hotelli Pallas tarjosi juhlalle hyvät puitteet, mutta sinä iltana sieltä parasta puuttui: orkesteri ja tanssimusiikki. Se tietysti harmitti hyvään vauhtiin päässyttä juhlakansaa.

Mutta ratkaisu löytyi. Ekonojan mukaan joku Matkailuliiton väestä sai oivalluksen suunnata Rovaniemelle ja Pohjanhoviin, joka sekin oli Matkailuliiton hotelleja.

– Yöpaikat järjestyivät puhelinsoitolla ja Muoniosta saatiin linja-auto alle. Tanssi-ilta oli pelastettu. Seuraavana päivänä huristelimme takaisin Pallakselle.