Hyppää sisältöön

Analyysi: Lauri Törhösellä oli tilaisuus anteeksipyyntöön, mutta hän jätti sen käyttämättä

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty elokuvaohjaaja rinnasti itsensä Galileo Galileihin.

Lauri Törhönen Arto Nyberg -ohjelmassa
Lauri Törhönen Arto Nybergin haastattelussa.

Lauri Törhösen astumista julkisuuteen oli odotettu siitä lähtien, kun Yle vajaa kolme viikkoa sitten kertoi häneen kohdistuneista ahdistelusyytöksistä. Syytökset olivat vakavia: noin 20 naista – monet nimellään ja kasvoillaan – kertoi yhdenmukaisesti, kuinka Törhönen oli ahdistellut heitä seksuaalisesti.

Toistaiseksi Törhösen ainoa reaktio oli ollut hänen Ylelle lähettämänsä lyhyt kirje, jossa hän pyysi anteeksi "henkilöiltä, joita oli katsomalla, koskemalla tai puhumalla häirinnyt".

Hetki julkisuudessa koitti eilisiltana, kun Törhönen istahti Arto Nybergin vieraaksi. Miten hän käyttäisi tilaisuutensa?

Sosiaalisessa mediassa moni tuntui odottavan, että Törhönen katuisi tai vähintäänkin osoittaisi ymmärtäneensä tekojensa seuraukset.

Törhönen ei tehnyt kumpaakaan.

Hän toki myönsi tehneensä virheitä, mutta selitti ne ajan hengellä. Törhönen kertoi oppineensa, että elokuva ja teatteri ovat seksistisiä aloja, jonne oli pesiytynyt machokulttuuri. Itseään hän ei pitänyt erityisen machona. Törhönen uskoi, että jokaisen suomalaismiehen on syytä katsoa peiliin ja muistella, mitä on tullut tehtyä.

Vallankäyttöä ja ahdistelun seurauksia koskevat vaikeat kysymykset Törhönen väisti viemällä keskustelua muihin aiheisiin. Taitavana neuvottelijana Törhönen pelasi aikaa, ymmärsi, että varttitunnin haastattelu on nopeasti ohi.

Hän kielsi yksityiskohdat kielisuudelmista ja itsensäpaljastelusta. Ei väittänyt, että naiset valehtelevat, mutta uskoi heidän muistinsa pettäneen ja naisten sekoittaneen hänet johonkin toiseen.

Oikeusprosessia Törhönen ei kuitenkaan aio käynnistää. Ei vaikka maine on mennyt ja käynnissä on Törhösen sanoin "elossasäilymiskamppailu".

Ehkä juuri se selittää Törhösen reaktion: Kieltäminen, väistely ja selittely ovat nurkkaanahdistetun yritys selviytyä tilanteesta.

Asennetta kuvaa myös motto, jonka Lauri Törhönen oli valinnut ohjelmaan: Eppur, si muove – Se pyörii sittenkin.

Elokuvaohjaaja siteerasi Galileo Galileita, joka mumisi kuuluisan vastalauseensa, kun inkvisitio oli pakottanut hänet myöntämään, että aurinko kiertää maata eikä päinvastoin.

Rinnastus ontuu. Törhönen ei ole Galilei, eikä #metoo-kampanja inkvisitio.

.
.