1. yle.fi
  2. Uutiset

Maallikkojen sydäniskurit ovat pelastaneet kymmeniä ihmishenkiä – laitetta voi käyttää jopa ilman koulutusta

Sydäniskureiden eli defibrillaattoreiden käyttö on jo arkea kaikissa ensiapukoulutuksissa. Iskuri palauttaa sydämen oikean rytmin sähköiskun avulla.

ensiapu
Vesa Holmström ensiapukoulutuksessa asentaa defibrillaattoria käyttöön. Kouluttajana Sari Anttila.
Vesa Holmström sai defin käyttöön pikakoulutuksen kauppakeskuksen käytävällä. Kouluttajana Sari Anttila.Tuomo Tokoi

OuluMaallikkojen käyttöön tarkoitetuilla sydäniskureilla on pelastettu Suomessa kymmeniä ihmishenkiä, arvioidaan sydänliitosta. Laitteita ilmestyy joka vuosi lisää julkisille paikoille, esimerkiksi kauppakeskuksiin ja kirkkoihin.

Defibrillaattoreiden maahantuojat arvioivat, että laitteita on eri puolilla Suomea jo yli kolme tuhatta kappaletta. Noin puolet niistä on rekisteröity maallikoille lähimmän laitteen paikantavaan defi-rekisteriin (siirryt toiseen palveluun) (defi.fi). Toiveena on, että loputkin ilmoitettaisiin rekisteriin, jolloin netistä olisi helppo tarkista, mistä iskureita löytyy.

Suomeen havitellaan myös järjestelmää, jossa koulutuksen saaneet sydäniskurin käyttäjät voisivat saada kännykkäänsä hälytyksen, jos heidän lähellään otetaan defi käyttöön seinälaatikostaan. Esimerkiksi Tukholmassa vastaava järjestelmä on ollut käytössä jo vuosia.

Pieni laatikko jää monelta huomaamatta

Sydäniskuri löytyy esimerkiksi useiden kauppakeskusten seinältä. Monet eivät kuitenkaan tiedä, mikä on pieni laatikko, jonka päällä lukee "Defibrillaattori".

Pieni kysely oululaisessa kauppakeskuksessa kertoo, että hätätilanteessa monet ottaisivat silti laitteen rohkeasti käyttöön, vaikka se ei olisikaan ennestään tuttu.

Pysäytimme kauppakeskuksen käytävällä kahdeksan ihmistä. Heistä vain kaksi sanoi, ettei uskaltaisi ottaa laitetta käyttöön hätätilanteessa. Kaksi haastatelluista tiesi, miten laite toimii. He olivat saaneet oppinsa ensiapukoulutuksissa.

Sydämen sykettä mittaavien elektrodien pohjassa on teippiä, jonka avulla ne kiinnitetään oikean solisluun alapuolelle ja vasempaan kylkeen niin, että sydän jää elektrodien väliselle linjalle.
Sydämen sykettä mittaavien elektrodien pohjassa on teippiä, jonka avulla ne kiinnitetään oikean solisluun alapuolelle ja vasempaan kylkeen niin, että sydän jää elektrodien väliselle linjalle.Paulus Markkula

Kone antaa selkeät ohjeet suomeksi

SPR:n Oulun yksikössä ensiapukoulutuksia antava Sari Anttila arvioi, että ilman koulutustakin monet suomalaiset uskaltavat käyttää laitetta. Kone antaa selkeällä suomen kielellä äänekkäät ohjeet kun laitteeseen painetaan virta päälle.

Sydäniskuria ei voi käyttää turhaan. Laite mittaa potilaan sydämenlyöntejä. Jos iskua ei tarvita, niin laite ei sitä myöskään anna. Mikäli tarve kuitenkin on, iskurilla voi pelastaa ihmishengen.

Defibrillaattoreita eli sydäniskureita on julkisissa tiloissa eri malleja. Ne toimivat kuitenkin kaikki samalla periaatteella.
Defibrillaattoreita eli sydäniskureita on julkisissa tiloissa eri malleja. Ne toimivat kuitenkin kaikki samalla periaatteella.Paulus Markkula

Painantaelvytys pitää aloittaa heti

Hätätilanteessa on kuitenkin tärkeää aloittaa painantaelvytys heti. Tällöin defibrillaattoria lähtee hakemaan joku muu kuin elvyttäjä.

Vaikka kone antaa selkeitä ohjeita käyttäjälle, niin koulutus auttaa ja opetuksen jälkeen laitteen käyttäminen ei enää epäilytä.

Oululaisen kauppakeskuksen käytävällä annettu pikakurssi vakuuttaa paikalle pysäytetyn Vesa Holmströmin. Hän kertoo osaavansa perinteisen elvytyksen, mutta defibrillaattori on uusi tuttavuus. Jo yksi harjoituskokeilu vakuuttaa.

– Tämä on todella helppo ja yksinkertainen. Ohjeet ovat hyvät eli tosipaikan tullen käyttäisin varmasti, jos tällainen laite olisi lähettyvillä, sanoo Vesa Holmström.

Defibrilaattori antaa selkeät ohjeet ja antaa käskyn painaa käynnistysnappia jos potilas tarvitsee iskua.
Katso, kuinka sydäniskuri neuvoo käyttäjäänsä.

Korjaus 27.2. klo 17.18: Alaotsikon muotoilu, "Iskurilla voidaan saada jo pysähtynyt sydän sykkimän jälleen", muutettu muotoon, "Iskuri palauttaa sydämen oikean rytmin sähköiskun avulla".

Lue seuraavaksi