1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatieliikenne

Myötätuntoinen konduktööri pysäytti kaksi pikajunaa aasialaisperheen vuoksi

Perhe ei tunnistanut Kemin asemaa ajoissa ja olivat matkalla Rovaniemelle keskellä yötä, 20 asteen pakkasessa, pienen lapsen kanssa, ilman majapaikkaa.

Pikajunat täyttyvät hiihtolomalaisista Kuva: Petri Jauhiainen / Yle

Pikajunat Helsingistä Rovaniemelle ja yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin pysähtyivät myöhään sunnuntai-iltana yllättäen Kemin pohjoispuolelle keskelle metsää. Pysähtyminen kesti vain muutaman minuutin, eikä sen syytä tiedotettu matkustajille.

Syy pysähtymiselle oli myötätuntoinen ja oma-aloitteinen konduktööri, joka järjesti aasialaisperheelle kyydin takaisin Kemiin, josta juna oli hetkeä aikaisemmin lähtenyt kohti pohjoista. Pienen lapsen kanssa matkustavan perheen olisi pitänyt jäädä junasta pois Kemissä, jossa heillä oli majoitus varattuna, mutta he eivät tunnistaneet asemaa ajoissa.

Kolmen ison matkalaukun kanssa matkaava perhe huomasi tilanteensa vasta kun juna oli ollut jo tovin liikkeellä. Perheenisä pysäytti konduktöörin ja tiedusteli junan sijaintia matkapuhelimen kartta-applikaatiota näyttäen. Ymmärrettyään, että he olivat jo ohittaneet määränpään, mies kauhistui ja näytti neuvottomalta.

Perhettä ei jätetty pakkaseen

Seuraava junapysäkki, jossa ei ole ollut avoimena olevaa rautatieasemaa vuosikymmeniin, olisi ollut noin 40 kilometrin päässä Tervolassa. Sieltä majoituksen saaminen keskellä yötä olisi ollut käytännössä mahdotonta. Pakkasta oli 21 astetta.

Konduktööri ei ohittanut turistien hätää tekemättömänä vaan alkoi selvittää keinoja saada perhe Kemiin vielä saman illan aikana. Lapista etelään matkaava yöjuna kohtaisi pohjoisen junan vain muutaman minuutin kuluttua Liedakkalan pohjoispuolella, keskellä metsää. Konduktööri selvitti asiaa vastaan tulevan junan konduktöörin kanssa.

Näkymä junan ikkunasta Liedakkalan pohjoispuolella, jossa junat pysäytettiin. Kuva: Tapio Räihä / Yle

Pikajunat pysähtyivät keskelle metsää ja konduktöörit avustivat perhettä vaihtamaan junaa "kuin lennosta". Useat matkustajat, muun muassa muutama aasialaisturisti kuvasivat perheen junanvaihtoa suurella kiinnostuksella.

Alle viiden minuutin myöhästyminen ei tuntunut häiritsevät junamatkustajia, sillä ulkona paukkuva 21 asteen pakkanen ja lähestyvä keskiyö tekivät konduktöörin ratkaisun ymmärrettäväksi. Muutoin aasialaisperhe olisi saapunut Rovaniemelle hieman ennen puoltayötä ilman järjestettyä majoitusta kovaan pakkaseen.

Onnistuu vain Lapissa

VR:n mediasuhteiden päällikkö Mika Heijari kertoo junien pysäyttämisen olevan mahdollista vain Lapissa ja vähäisten liikennemäärien ratayhteyksillä.

Junan pysäyttäminen ja asiakkaiden junanvaihto vaatii yhteydenottamista Liikennevirastoon, sopivan sijainnin rinnakkaisraiteineen ja ennen kaikkea aloitteellisen konduktöörin.

– Pysäyttäminen ei tietenkään saa aiheuttaa haittaa muulle liikenteelle, mediasuhteiden päällikkö Mika Heijari sanoo.

Heijarin mukaan aasialaisperheellä oli paljon onnea mukana; vuorossa olleella konduktöörillä oli riittävästi paikallistuntemusta ja junien aikataulun mukainen ohituspaikka oli sopivasti noin 15 minuutin päässä Kemin rautatieasemasta Liedakkalan kohdalla.

– Konduktööri pysäytti siis oikeastaan vain yhden, etelään menevän yöjunan, Heijari sanoo Yle Rovaniemen haastattelussa.

Korjattu klo 14.18 junan pysähdyspaikaksi Liedakkalan pohjoispuoli.

Lisätty klo 15.59 VR:n mediasuhteiden päällikön radiohaastattelussa antamat arviot jutun loppuun.