1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. hyönteisruoka

Maajussin kiusankappaleesta leivotaan rahasampoa – ruokahyönteisistä etsitään uutta suuntaa maatilojen tuotantoon

Kotimaiselle ruokahyönteistuotannolle on nyt hurja kysyntä. Maatiloilta voisi löytyä ilmaista rehua sirkoille ja toukille.

Kuva: Peter Petrelius / Yle

KAARINA Maatalouden sivuvirroista pyritään löytämään aineksia hyönteisten rehuksi. Kiinnostus hyönteisruokaa kohtaan on jatkuvassa kasvussa.

Jos hyönteisille löytyisi sopivaa ravintoa maatiloilla syntyvästä jätteestä, olisi hyönteisten kasvatus helppo ottaa mukaan maatilan tuotantoon. Tuotannon kannattavuus nousee, jos hyönteisten ravinto löytyy omalta tilalta.

Aikaisemmin Luonnonvarakeskus Luke on kehittänyt erilaisia rehuseoksia ruokahyönteisille.

Asiaa pohditaan myös Ammattiopisto Livian Tuorlan koulutilalla Kaarinan Piikkiössä.

– Oikeastaan ei vielä tiedetä, mikä on kotisirkan tai jauhopukin toukan optimaalista ravintoa. Livian Tuorlan koulutilalta löytyy kaikenlaista maatalouden sivuvirtaa tai jätettä, jota on tarkoitus kokeilla hyönteisten rehuksi. Tässä vaiheessa olemme kiinnostuneita kuorimajätteistä ja salaatinkannoista , kertoo ruokahyönteisiin perehtynyt Jaakko Korpela.

Hän vetää Tuorlassa Suomen ensimmäistä ruokahyönteiskurssia, joka täyttyi hetkessä. Väkeä saapui kurssille eri puolilta Suomea.

Kuva: Peter Petrelius / Yle

Yli 60 kurssilaisen joukossa on paljon maatalousyrittäjiä. Tämä siitäkin huolimatta, että isännille hyönteiset ovat perinteisesti olleet kiusankappaleita, ei tuotantoeläimiä.

Livian opettaja Paula Kohijoki on kurssilaisista innoissaan. Hän uskoo, että kurssilla löytyy sopivia malleja niille, jotka aikovat ottaa hyönteiset mukaan maatilan tuotantoon.

Kuva: Peter Petrelius / Yle

Lämmintä ja kosteaa

Ruokahyönteisten kasvatus ei ole tähtitiedettä. Jaakko Korpelan mukaan tärkeintä on lämpö ja kosteus. Olosuhteiden pitää olla kuin tropiikissa.

Jatkuva kosteus tuo tietysti haastetta kasvattamon rakentamisessa. Tuorlan upouusi kasvattamo on rakennettu konehallin sisälle, ja tila on vuorattu ruostumattomalla teräksellä.

Kevääseen asti jatkuvalla kurssilla keskitytään kotisirkkoihin ja jauhopukkiin. Näitä myös kasvatetaan Tuorlan hyönteiskasvattamossa. Paula Kohijoki toivoo, että Tuorla avointen ovien päivänä koululla olisi myytävänä kurssilla tehtyjä hyönteisherkkuja.

Maa ja metsätalousministeriö salli hyönteisten kasvatuksen ja myynnin ravinnoksi alkusyksystä. Hyönteisalan toimijoille perustettu oma yhdistys aloitti toimintansa marraskuussa.