1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oleskeluluvat

Toimeenpanokielto estää lumeliitosta epäillyn Bahaa Al-Saedin käännytyksen Irakiin toistaiseksi – "Nyt ei tarvitse pelätä kaiken aikaa"

Hanna Al-Saed ja lähes sata muuta yksityishenkilöä on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Maahanmuuttoviraston ja poliisin toiminnasta.

oleskeluluvat
Bahaa ja Hanna Al-Saed keittiössään
Bahaa ja Hanna Al-Saed ovat yhdessä jo kolmatta vuotta. Hoitoeläimet kuuluvat myös perheeseen.Jani Aarnio / Yle

Pälkäneellä asuvassa Al-Saedin perheessä huokaistiin helpotuksesta, kun uhka Irakista Suomeen tulleen Bahaa Al-Saedin pikaisesta karkottamisesta on väliaikaisesti poistunut. Hallinto-oikeus on asettanut Al-Saedin maasta poistamisen toimenpidekieltoon viikko sitten.

–Asian käsittely on sitten joskus, mutta nyt ei tarvitse pelätä kaiken aikaa, vaan saamme rauhassa odottaa ratkaisua, toteaa helpottunut Hanna Al-Saed.

Maahanmuuttovirasto tulkitsi lumeliitoksi

Vastaanottokeskuksessa vuonna 2015 tutustunut pariskunta vihittiin muslimimenoin pari vuotta sitten ja maistraatissa viime helmikuussa. Pari luotti siihen, että oleskelulupa myönnetään aiemmin solmitun avioliiton perusteella.

Maahanmuuttovirasto (Migri) ei kuitenkaan myöntänyt Bahaa Al-Saedille oleskelulupaa perhesiteen perusteella, koska tulkitsi avioliiton lumeliitoksi.

Al-Saedit valittivat päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka ei aluksi keskeyttänyt käännytystä asian käsittelyn ajaksi. Näin jäi mahdollisuus, että poliisi voisi palauttaa Pälkäneelle kotiutuneen Bahaa Al-Saedin Irakiin ennen jo ennen oikeuskäsittelyä.

Yle kertoi parin tilanteesta tammikuun lopulla. Heistä on tehty juttua myös Sydän-Hämeen lehteen (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2015. Tuolloin Bahaa Al-Saed kertoi Irakiin jääneestä perheestään. Jutun teon jälkeen hän on eronnut irakilaisesta vaimostaan.

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Turvapaikanhakijoiden kohtelu on saanut Hanna ja Bahaa Al-Saedin sekä 86 muuta yksityishenkilöä jättämään kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelijoiden mukaan Migrin päätökset ja toiminta rikkovat kansainvälisiä sopimuksia ja Suomen perustuslakeja.

Allekirjoittajat katsovat, että maahanmuuttoviraston päätöksillä ja poliisiviranomaisten toimenpiteillä on lähetetty turvapaikanhakijoita vainon, syrjinnän, kidutuksen ja kuoleman uhan kohteiksi.

Kantelijat pyytävät tutkimaan turvapaikanhakijoiden perus-ja ihmisoikeuksien loukkauksia kiireellisinä sekä keskeyttämään turvapaikkaprosessin käsittelyt ja toimeenpanot, kunnes ihmisoikeudet on lailla suojattu.

*Lue myös: *

Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään (12.2.2018)

Suomen Irakiin käännyttämä perhe pelkää vainoajien kostoa: "Vaihdan asuntoa kolmesti viikossa" (11.2.2018)

Ranskassa kyseenalaistettiin Suomen linjaus palauttaa turvapaikanhakijoita: Ristiriidassa ihmisoikeussopimusten kanssa? (9.2.2018)

Maahanmuuttovirasto ei usko Hanna ja Bahaa Al-Saedin avioliittoon: "Eikö riitä, että rakastamme toisiamme?" (30.1.2018)

Lue seuraavaksi