Savolainen isännöitsijä pyöritti yli sadan tuhannen euron dopingkauppaa – oikeus tuomitsi yli viiden vuoden vankeuteen

Tulli kertoi viime elokuussa paljastaneensa laajamittaisen doping- ja lääkeaineiden maahantuonnin ja levityksen.

huumausainerikokset
Tullin takavarikoimia dopingampulleja
Tulli

Pohjois-Savon käräjäoikeus on langettanut vankeustuomiot laajamittaisesta doping- ja lääkeaineiden maahantuonnista ja levityksestä. Tuomitut teot olivat sattuneet noin vuoden sisällä elokuusta 2016 elokuuhun 2017.

Tulli kertoi viime elokuussa paljastaneensa kerrostaloasunnossa sijainneen dopingtehtaan. Dopingaineita valmistettiin raaka-aineista, jotka oli tilattu pääasiassa Kiinasta ja Saksasta ja myyty salatussa TOR-verkossa. Jauhe- ja nestemäisiä dopingaineita valmistettiin kerrostaloasunnoissa Kuopiossa ja Iisalmessa.

Jutun päätekijä, 29-vuotias isännöitsijänä työskennellyt iisalmelaismies tuomittiin viideksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä dopingrikoksesta, kahdesta salakuljetuksesta, kahdesta lääkerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Tilasi tuotteita muun muassa työnantajansa hallinnoimiin asuntoihin

Dopingaineiden käyttöjaksoissa mitattuna miehen katsottiin tuoneen tai yrittäneen tuoda maahan dopingaineita yli 5 500 käyttöjakson edestä. Hän oli tilannut tuotteita muun muassa äitinsä osoitteeseen, työpaikalleen toisella etunimellään sekä tekaistuilla nimillä hänen työnantajansa hallinnoimiin tyhjiin asuntoihin.

Tuomittu oli jatkanut rikollista toimintaansa päästyään tutkintavankeudesta vapauteen maaliskuussa 2017. Mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoksesta saatua hyötyä lähes 130 000 euroa ja lisäksi yli 10 bitcoinia (nykykurssilla lähes 90 000 euroa).

Toinen päätekijä, 25-vuotias nainen sai kahden ja puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion törkeästä dopingrikoksesta sekä lääkerikoksesta. Hänen syytteensä salakuljetuksesta sen sijaan hylättiin. Nainen tuomittiin yhteisvastuullisesti toisen päätekijän kanssa menettämään valtiolle rikoshyöytyä 3 000 euroa.

Kolmas syytetty, 23-vuotias mies sai reilun viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion dopingrikoksesta. Hänen katsottiin levittäneen tai yrittäneen levittää dopingaineita Joensuun seudulla.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden maanantaina antamat tuomiot eivät ole lainvoimaisia, koska niistä voi valittaa hovioikeuteen.