1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Tiitisen lista

Suojelupoliisi ei luovuta Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön

Tutkimuslupa entisen DDR:n tiedustelupalvelun Stasin ja Suomen välistä yhteistyötä koskevaan aineistoon sen sijaan annetaan.

Suojelupoliisin entisen työntekijän epäillään keränneen salaisiksi luokiteltuja tietoja supon järjestelmistä. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Suojelupoliisi ei luovuta niin sanottua Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön. Supo tiedotti maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että tutkimuslupa entisen DDR:n tiedustelupalvelun Stasin ja Suomen välistä yhteistyötä koskevaan aineistoon sen sijaan annetaan.

Supo kertoo, että tutkimuslupaa on haettu tutkimukseen, joka käsittelee DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä. Tutkimuslupa myönnetään, koska pyydetyn aineiston voidaan katsoa liittyvän perustellusti ja kiinteästi tutkimusaiheeseen. Tutkimuslupaa haki Helsingin yliopiston dosentti Kimmo Elo.

Supon mukaan yksilöidysti pyydettyjä aineistoja kuten esimerkiksi Tiitisen listaa ei voida luovuttaa tutkimuskäyttöön. Syynä tähän on Supon mukaan se, että ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle. Tietojen luovuttaminen voisi vaarantaa Supon kansainvälisen yhteistyön edellytykset.

Tiitisen listalla tarkoitetaan Suojelupoliisin vuonna 1990 saamaa listaa suomalaisista henkilöistä, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan tiedustelupalvelu Stasin kanssa. Kiistelty lista sai nimensä Supon silloisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan.

Tutkijat ovat voineet hakea tutkimuslupaa koskien listaa vuodesta 2015 lähtien. Tiedotusvälineet ovat yrittäneet aika ajoin saada oikeusteitse listaa julki. Lista tulee julkiseksi vuonna 2050.

Lue myös:

HS: Supolta tutkimuslupaa Tiitisen listasta pyytänyt oli Helsingin yliopiston dosentti

Supon päällikkö: Tiitisen listasta yksi tutkimuslupahakemus