Huoli Ruotsissa: Väheneekö käteisen rahan käyttö jo liian nopeasti?

Käytössä olevan käteisrahan määrä väheni Ruotsissa entistä nopeammin viime vuonna.

käteisraha
Ruotsin viiden kruunun kolikoita
Riksbank

Ruotsissa on herännyt huolta siitä, eteneekö käteisen rahan käytön väheneminen jo liian nopealla vauhdilla. Aiheesta kertoo muun muassa talousmedia Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa korttimaksaminen ja digitaaliset maksut älypuhelimella ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan, ja osa kaupoista ja muista liikkeistä ei ota käteistä vastaan lainkaan.

– Jos käteisen väheneminen etenee liian nopeasti, voi olla vaikea säilyttää sen käyttöön tarvittava infrastruktuuri, kommentoi Mats Dillen Bloombergin mukaan. Hän johtaa työryhmää, joka selvittää käteisasiaa osana laajempaa keskuspankkia koskevaa lakiuudistusta.

Dillen ei kommentoinut, aikooko työryhmä ehdottaa jotakin muutoksia. Hän kuvaili käteisen liian nopean vähenemisen saattavan johtaa negatiiviseen kierteeseen. Työryhmän odotetaan jättävän väliraportin kesällä.

Ongelmia voi aiheutua siitä, ettei varsinkaan kaikilla iäkkäämmillä ihmisillä ole käytössään käteisen korvaavaa pankki- tai luottokorttia tai älypuhelinta.

Käteisen määrä väheni entistä nopeammin

Bloombergin mukaan Ruotsia pidetään yleisesti maana, jossa käytetään käteistä vähiten koko maailmassa. Useat Ruotsissa toimivista pankeista ovat lopettaneet käteisen käsittelyn, monet kaupat, museot ja ravintolat hyväksyvät vain kortti- tai mobiilimaksamisen.

Käytössä olevan käteisrahan määrän lasku oli viime vuonna entistäkin nopeampaa. Bloomberg viittaa tammikuussa julkaistuun kyselyyn (siirryt toiseen palveluun), jonka vastaajista 36 prosenttia ei käyttänyt käteistä enää lainkaan, tai käytti sitä vain kerran-pari vuodessa.

Ruotsin keskuspankin Riksbankin pääjohtaja Stefan Ingvesin mukaan Ruotsin pitäisi harkita, voiko pankit pakottaa tarjoamaan asiakkailleen myös käteistä.

Pankin maanantaina julkaiseman vuosikatsauksen mukaan keskuspankin roolia on tulevaisuudessa pohdittava, kun käteisen määrä koko ajan vähenee.

Aiempia uutisia

Kännykkämaksaminen on vielä melkoinen viidakko, ja nyt taistellaan siitä miten sinäkin maksat jatkossa ostoksesi

Käteisen käyttö vähenee, miten käy hyväntekeväisyyden? Suomen Sydänliitto: "Muutos on edessä ihan selkeästi"

Torille lähdetään käteistä taskussa – kortti kelpaisi yhä useammalla kojulla