1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poikien ympärileikkaus

Islannissa kuohuu – lasten ympärileikkaukset halutaan kieltää lailla

Uskontokuntien johtajat ovat tyrmänneet edistyspuolueen lakiesityksen, joka kieltäisi ympärileikkaukset muuten kuin lääketieteellisistä syistä.

Kuva: Bea Kallos / EPA

Islannissa halutaan nostaa lasten oikeudet uskonnonvapauden edelle ympärileikkaustapauksissa, kertoo The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Liberaali-keskustalainen edistyspuolue ehdottaa, että lasten muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävät ympärileikkaukset tulisi kieltää. Puolue on esittänyt asiaa parlamentissa tämän kuun alussa. Lakiesityksessä esitetään, että ympärileikkauksen suorittajalle jatkossa tuomittaisiin kuusi vuotta vankeutta.

Lakiesityksessä sanotaan, että ympärileikkauksia tehdään usein "ilman puudutusta ja kodeissa epästeriileissä olosuhteissa".

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) jos laki menisi läpi, Islanti olisi ensimmäinen maa, jossa ympärileikkaus myös miehille on kielletty. Islanti kielsi naisten ympärileikkauksen vuonna 2005.

Syvälle juurtunut perinne

Uskontokunnista juutalaisten ja muslimien johtajat Islannissa ovat tyrmänneet ehdotuksen hyökkäykseksi uskonnonvapautta vastaan. Molemmissa uskontokunnissa poikalapsia ympärileikataan uskonnollisten tai kulttuuristen perinteiden takia.

Pohjoismaiden juutalaisten yhteisöjen johtajat arvostelivat ehdotusta kirjeellä (siirryt toiseen palveluun). Kannanotossa kerrotaan, että ympärileikkauksen kielto koskisi yhtä juutalaisen uskonnon keskeisimpiä riittejä ja kiellolla hyökätään juutalaisuutta vastaan niin, että se koskettaa kaikkien maiden juutalaisia.

Guardian kertoi, että Islannissa sijaitsevan Islamilaisen kulttuurin keskuksen johtajan mukaan laki toteutuessaan olisi ristiriidassa uskonnonvapauslain kanssa.

–Ympärileikkauksia on tehty vuosisatoja ja niiden tekeminen on juurtunut syvälle kulttuurisiin ja uskonnollisiin perinteisiin, sanoi Ahmad Seddeeq lehdelle.

Lehden mukaan Islannin muslimit ovat joutuneet matkustamaan muihin maihin poikien ympärileikkaustapauksissa, sillä paikalliset lääkärit ovat olleet vastahakoisia suorittamaan toimenpidettä.

Myös Islannin kansalliskirkon piispa Agnes M. Sigurdardóttir on ilmaissut huolensa. Hänen mukaansa laki saattaisi johtaa siihen, että juutalaiset ja muslimit eivät tuntisi oloaan "tervetulleiksi".

Islannissa arvioidaan olevan noin 250 juutalaista ja noin 2 500 muslimia.

Suomessa keskustelua tytöistä

Suomessa viime elokuussa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoi kannattavansa sekä miesten että naisten sukupuolielinten silpomisen kieltämistä lailla.

Lapsiasiavaltuutettu otti kantaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) ajatukseen kieltää naisten ympärileikkaus eli sukupuolielinten silpominen erillisellä lailla. Saarikko oli nostanut asian esiin Ylen A-studiossa.

Tällä hetkellä Suomen rikoslaissa ei ole erikseen mainintaa naisten sukupuolielinten silpomisesta. Tyttöjen ympärileikkaus (siirryt toiseen palveluun)on kaikissa muodoissaan pahoinpitelyrikoksena rangaistava teko Suomessa.

THL:n mukaan Suomessa alaikäisten poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ei ole toistaiseksi lailla kielletty, mutta sen katsotaan loukkaavan lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta.