Ahlaislaisten viimeinen toivo: Osa Porin demareista empii vielä kantaansa tuulivoimaan

Lammin tuulivoimakaavan kaatuminen vaatisi kaikkien kaavaa vastustaneiden SDP:n valtuutettujen äänestämistä sekä ryhmäpäätöstä että SDP:n kunnallisjärjestön linjausta vastaan.

Ahlainen
Tuulivoimala.
Petri Lassheikki / Yle

Porin Ahlaisten Lammiin suunnitellusta tuulipuistokaavasta pidetään ratkaiseva äänestys ensi maanantaina. Kaava antaisi Ahlströmin kiinteistöyhtiölle ja Satawind Oy:lle mahdollisuuden rakentaa 14 isoa tuulivoimalaa (siirryt toiseen palveluun)Ahlaisiin.

Ennakkoarvion mukaan päätös on myönteinen, sillä SDP:n ja vihreiden valtuustoryhmät ovat tehneet päätöksen kaavan tukemisesta. Myös kokoomus on kaavan takana ryhmänjohtaja Anttivesa Knuuttilan arvion mukaan yhtenäisenä, vaikka muutama valtuutettu on empinyt kaavan hyväksymistä.

Lammin asukkaat asettavat nyt toivonsa sosiaalidemokraattien valtuustoryhmään. Demariryhmä teki päätöksen kaavan tukemisesta niukimmalla mahdollisella tuloksella, luvuin 9–8.

Ryhmäpäätös sitoo valtuutettuja, ja kaavan vastustajienkin pitäisi valtuustosalissa äänestää kaavan puolesta. SDP:n ryhmässä on Ylen tietojen mukaan kuitenkin useita henkilöitä, jotka käyvät jaakobinpainia äänestyskäyttäytymisestään.

Voimakkaimmin kaavaa vastaan on julkisuudessa puhunut Markku "Pensselisetä" Tanttinen. Myös muutamat muut demarit kertovat Ylelle pohtivansa vielä näkemystään ja odottavansa mielenkiinnolla uusia lisäselvityksiä. Monet demarit olivat hyvin haluttomia puhumaan kannastaan toimittajalle.

Painetta äänestää kaavan puolesta lisää SDP:n vaikutusvaltainen kunnallisjärjestö.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Porin kaupunginvaltuuston kokous.
Porin valtuustosalissa on ensi maanantaina vääntöä tuulivoimasta.Antti Laakso / Yle

Kaikkia Porin demarijärjestöjä edustavan kunnallisjärjestön hallitus teki valtuustoryhmän kokouksen jälkeen oman päätöksensä, joka velvoittaa porilaisia demaripäättäjiä tukemaan Lammin kaavaa.

Valtuustoryhmän päätöksen vastustaminen voisi johtaa varoitukseen tai jopa erottamiseen valtuustoryhmästä. Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen ei vielä halua arvioida, mitä seurauksia kaavan mahdollisille vastustajille tulee.

– Tautia ei voi sairastaa etukäteen, Laulainen sanoo.

Laulainen ei lämpene joidenkin demarien esittämälle vaihtoehdolle, että ryhmä antaisi sittenkin jäsenilleen vapaat kädet äänestää kaavan puolesta tai sitä vastaan.

Esimerkiksi valtuuston puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on antanut Ahlaisissa pidetyssä yleisötilaisuudessa ymmärtää, että kaava-asia voisi olla myös niinsanottu omantunnon kysymys. Tämä tilaisuus pidettiin kuitenkin ennen kuin demariryhmä teki oman linjauksensa.

Osa demareista toivoo, että valtuustoryhmä käsittelisi vielä kaavakantaansa uudestaan, kun valtuusto kuulee maanantaina Ahlaisten asukkaita. Asukkaat pelkäävät voimaloiden tuovan melu- ja välkehaittoja ja vastustavat siksi kaavaa tiukasti.

Tautia ei voi sairastaa etukäteen.

Arja Laulainen (sd.)

Ryhmänjohtaja Arja Laulainen ei pidä linjauksen muuttamista kovin todennäköisenä mutta korostaa, että demarit ovat edelleen valmiita kuulemaan eri osapuolten näkemyksiä.

Porin valtuustossa on 59 jäsentä. Kaavan hyväksyminen vaatii 30 ääntä. Varmoja kaavan kannattajia on demareissa yhdeksän, vihreissä todennäköisesti viisi ja vasemmistoliitossa ainakin kaksi. Jos oletetaan, että koko kokoomusryhmä eli 13 jäsentä kannattaa kaavaa, sen takana on 29 valtuutettua.

Tämä tarkoittaa, että jos yksikin kaavaa ryhmän sisäisessä äänestyksessä vastustanut demari äänestää kaavan puolesta valtuustossa, kaava menee läpi. Jos demarien ryhmäpäätös pitää paremmin ja kapinallisia olisi pari–kolme, silloin myös muutama kokoomuslainen ja vihreä voisi äänestää kaavaa vastaan – ja kaava menisi silti läpi.

Näillä laskelmilla ahlaislaisten toive Lammin kaavan kaatumisesta voi vielä elää, mutta toivon liekki on hyvin pieni.

Jos kahdeksan demaria äänestäisi kaavaa vastaan valtuustosalissa, se olisi SDP:lle kova isku ja veisi ryhmältä vaikutusvaltaa myös monissa muissa kysymyksissä. Siksi ryhmän paha hajoaminen on hyvin epätodennäköistä.