Uusi tähtiravintola Suomeen – arvostettu Michelin-opas paljasti Pohjolan parhaat ruokapaikat

Kaikki Suomen Michelin-ravintolat sijaitsevat Helsingissä. Uutena ravintolana tähden sai Grön.

Michelin-opas
Ruoka-annos ravintolassa.
Tutkija arvioi, että Michelin-tähdillä on edelleen merkitystä ravintoloille. "Varauskirjat täyttyvät kummasti, kun tähtiä tai tähti tulee."Pixabay

Suomi on saanut yhden uuden Michelin-tähden ravintolan.

Arvostetut Michelin-tähdet Pohjoismaihin julkistettiin tänään illalla Tanskan Kööpenhaminassa. Tilaisuuden ensimmäinen tähti kuulutettiin helsinkiläiselle Grön-ravintolalle. Grön sai yhden Michelin-tähden, ja se oli sen ensimmäinen.

Suomen Gastronomien Seura on aiemmin valinnut Grönin vuoden 2017 ravintolaksi. Myös alan ammattilaiset arvottivat Grönin tammikuussa 50 parhaan ravintolan listauksen ykköseksi.

Suomi ei saanut maanantain tilaisuudessa muita uusia Michelin-ravintoloita. Toisaalta kaikki neljä viime vuonna tähden saanutta ravintolaa säilyttivät tähtensä eli näin ollen Suomessa on nyt viisi ravintolaa, jotka on arvioitu yhden Michelin-tähden kategoriaan.

Grönin lisäksi yhden tähden ravintoloita ovat Ask, Demo, Olo sekä Ora, joka on tunnettu aiemmin Chef & Sommelierina.

Kööpenhaminassa paljastettiin myös harvinainen uusi kolmen tähden ravintola: se on tukholmalainen Frantzén.

Grön: "Tuntuu todella, todella hyvältä"

– Todella, todella, todella hyvältä, vastaa ravintola Grönin toinen omistaja Toni Kostian kysymykseen, miltä tuntuu omistaa yksi tähti. Uutistoimisto STT tavoitti hänet Tanskasta matkalla Kööpenhaminan lentoasemalle, josta matka jatkui kotimaahan.

pieni ravintola
Ravintola Grön.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Grönin ideana on Kostianin mukaan tehdä suomalaista ruokaa hyvistä raaka-aineista ja kaikki mitä raaka-aineille tehdään, tehdään vain sen takia, että niistä saadaan aikaan parempaa.

Michelin-tähden myötä Grönissä ei tapahdu mitään mullistavaa, vaan samat hommat jatkuvat kuin nytkin, Kostian kertoo STT:lle.

Suomen Michelin-ravintolat ovat Helsingissä

Kaikki Suomen tähänastiset tähdet on myönnetty helsinkiläisravintoloille. Jo vuosi sitten arvuuteltiin, joko aika olisi kypsä myös sille, että tähtiä annettaisiin muuallekin kuin Helsinkiin.

Yle kysyi asiasta maanantaina iltapäivällä Sami Koposelta. Koponen on väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistolla ja tutkii muun muassa fine dining -ruokakulttuuria.

Kuinka paljon merkitystä on sillä, missä laadukas ravintola sijaitsee?

– Ilmeisesti ainakin Michelinin tarkastajille sillä on ollut tähän mennessä aika paljon merkitystä, Koponen sanoi.

– Suomessa puhutaan paljon siitä, että ylipäätään suomalaisissa ravintoloissa ei käydä niin usein kuin joidenkin muiden maiden ravintoloissa. Toki sitten on tämä Helsinki vastaan muut suomalaiset kaupungit -kysymys.

Tutkija itse pitää aiheellisena kritiikkiä siitä, että Suomen tähdet ovat tähän asti keskittyneet vain pääkaupunki Helsinkiin.

"Monessa ravintolassa odotetaan jännittyneenä tähtien julkistamista"

Michelin-tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Tähtiä on myönnetty vuodesta 1930 lähtien.

Tähtiä annetaan yhdestä kolmeen. Yhden tähden ravintola merkitsee, että ravintola on erittäin hyvä omassa luokassaan. Kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolaan kannattaa poiketa suunnitellulta matkareitiltä, sillä henkilökunnan taidot ovat erinomaiset.

Kolme tähteä saanut huippuravintola on jo erillisen matkan arvoinen.

Mikä on tähtien todellinen merkitys?

– Edelleen puhutaan paljon siitä, että tämän kyseisenkin oppaan merkitys olisi vähenemässä ja olemassa on paljon muita oppaita, tekstejä, kilpailuja ja erilaisia blogeja ja kuluttajien itse tekemiä ravintolatekstejä, Sami Koponen sanoi iltapäivällä.

– Toisaalta luulen, että monessa ravintolassa odotetaan aika jännittyneenä tähtien julkistamista. Kyllä näillä tähdillä on edelleen vaikutusta ravintoloiden bisnekseen. Varauskirjat täyttyvät kummasti, kun tähtiä tai tähti tulee, hän jatkoi.

Tammikuun lopussa uutisoitiin, että ranskalainen kolmen tähden ravintola halusi vetäytyä omasta tahdostaan Michelinin listalta. Keittiömestari ilmoitti, että hän ei halunnut enää jatkaa ruuanlaittoa suurten paineiden alla.

Myös Suomessa kerrottiin elokuussa 2013, että maan ainoa kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominique sulkee ovensa. Ravintolan omistaja Hans Välimäki sanoi väsyneensä ravintolan pyörittämiseen.

– Michelin-tähtiravintolan kokkina olo on rokkenrollia, mutta ajan myötä siihenkin leipääntyy, Välimäki sanoi Yle Puheen Aamussa viime lokakuussa.

Helsinkiläinen Jord sai Bib Gourmand -symbolin

Michelinin Pohjoismaiden oppaassa listataan myös niin sanotun Bib Gourmand -symbolin saaneet ravintolat. Sen kerrotaan ilmaisevan ravintolan tasaisen hyvää laatua ja hinta-laatusuhdetta.

Suomessa symbolin sai maanantaina uutena ravintolana helsinkiläinen Jord.

Bib Gourmand -symbolin saaneita ravintoloita on Helsingissä nyt viisi. Aiemmin symboli on myönnetty Boulevard Socialille, Emolle, Farangille ja Gaijinille.

Lue lisää aiheesta:

Kodittomasta libanonilaisesta tiskaajasta tuli Michelin-palkittu ravintoloitsija Pariisissa (Yle Uutiset 9.2.2018)

Suomen 50 parasta ravintolaa valittu – Helsinkiläinen Grön ykkösenä, mutta 24 ravintolaa listalla maakunnista (Yle Uutiset 15.1.2018)

Suomi jäi nuolemaan näppejään Michelin-kisassa – Tanska pärjäsi hienosti (Yle Uutiset 22.2.2017)

Suomi ei pärjää isoveljelle Michelin-tähtikisassa – ravintoloitsijoiden mukaan syynä ovat sääntely ja ravintolakulttuuri (Yle Uutiset 25.2.2016)

Suomen ainoa kahden Michelin-tähden ravintola sulkee ovensa (Yle Uutiset 26.8.2013)

Katso ja kuuntele:

Keittiömestari Hans Välimäki: "Michelin-tähti ravintolan kokkina olo on rokkenrollia, mutta ajan myötä siihenkin leipääntyy" (Yle Puheen Aamu 23.10.2017)

Michelin-tähti – uhka vai mahdollisuus? (Ylen aamu-tv 24.2.2016)