Sarjahukuttajan mielentilatutkimus julki: Pekka Seppänen oli syyntakeinen ja on erittäin vaarallinen

Itä-Suomen hovioikeus on kertonut niin sanotussa sarjahukuttajajutussa tehtyjen mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion tulokset. Varsinainen tuomio tulee viikon kuluttua.

henkirikokset
Pekka Seppänen hovioikeudessa.
Pekka Seppänen kuunteli Itä-Suomen hovioikeuden istuntosalissa, kun oikeus luki mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion tulokset.Anu Rummukainen / Yle

Itä-Suomen hovioikeuden teettämän mielentilatutkimuksen mukaan sarjahukuttamisista tuomittu Pekka Seppänen on syyntakeinen. Seppänen on siis ymmärtänyt tekojensa seuraukset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan Seppänen on erittäin vaarallinen toisen ihmisen hengelle ja terveydelle.

Varsinainen hovioikeuden tuomio tulee helmikuun 27. päivä. Hovioikeus voi joko koventaa tai lieventää Seppäsen käräjäoikeudesta langetettua tuomiota.

Itä-Suomen hovioikeus pitää Seppäsen edelleen vangittuna. Hänet passitetaan Joensuun Pyhäselän vankilaan. Seppänen vaati päästä vapaaksi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2017 Seppäsen 14,5 vuodeksi vankeuteen kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä, alkoholirikoksesta, parituksesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta, heitteillepanosta ja pahoinpitelystä.

Teot ajoittuvat vuosille 2007–2014. Hukuttamiset ja niiden yritykset kontiolahtelainen Seppänen teki Viinijärvellä, jonka saaressa hänellä on kesämökki.

Poikkeuksellinen rikossarja tuli julkisuuteen keväällä 2016, kun keskusrikospoliisi ja Itä-Suomen poliisi kertoivat tutkivansa tapauksia. Oikeuskäsittely alkoi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa joulukuussa 2016.

Itä-Suomen hovioikeus antoi lokakuussa välituomion, jossa se katsoi Seppäsen toimineen ainakin pääosin Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomiossa kuvatulla, rangaistavaksi säädetyllä tavalla.