Rovaniemen teatteri talous pompsahti pitkälti plussalle, Nätti-Jussi keräsi ennakoitua enemmän lipputuloja

Hallintojohtaja Sari Alatalon mukaan teatterin talousluvut haluttiin tuoda julkisuuteen niistä lehtien palstoilla nousseen keskustelun vuoksi.

Nätti-Jussi seikkailee -esitys keräsi liki 8000 katsojaa. Kuva: Petri Teppo

Rovaniemen teatteri kertoi maanantaina kohentuneesta taloustilanteesta. Teatteriin viime vuoden tilinpäätös oli 104 554 euroa ylijäämäinen. Vuonna 2016 teatteri teki reilut 20 000 euroa alijäämäisen tuloksen.

Hallintojohtaja Sari Alatalon mukaan viime vuoden suuri plussa johtui pitkälti kahdesta asiasta. Ensinnäkin viime syksynä ensi-iltaan tullut Nätti-Jussi -näytelmä keräsi katsomoa enemmän, kuin oli budjetoitu. Katsojia oli yhteensä 7 969.

Toinen tulojen kerryttäjä oli teatteritilojen vuokraus ulkopuolisille. Lappia-talossa oli viime vuonna 50 ulkopuolista tapahtumaa, ja tuloja saatiin vuokrauksesta ennakoitua ehemmän.

Lisäksi henkilöstökuluissa säästettiin, eli työntekijöitä oli vähemmän kuin vuonna 2016.

– Mikä on tietysti ikävä asia, Alatalo lisää.

Vuokra ei ole ongelma

Suurella rahalla entisöidyn Lappia-talon kallis vuokra ei Alatalon mukaan sinänsä rasita teatteria. Rovaniemen kaupunki maksaa vuokratukea 1,5 miljoonaa euroa, mikä on vuosivuokran määrä.

Kaupungin myöntämä toiminta-avustus on kuitenkin laskenut 15 prosenttia, mikä on vaikuttanut etenkin henkilöstön määrään, Alatalo sanoo. Kaupungin tuki oli viime vuonna 771 000 euroa.

Rovaniemen teatteri tiedottaa vuosittain katsojamääristään, muttei talousluvuistaan. Sari Alatalon mukana nyt taloudesta haluttiin kertoa, koska siitä on keskusteltu lehtien palstoilla.

Teatteri on ollut viime kuukausina otsikoissa teatterin johdon ja henkilökunnan vaadittua teatteriyhdistyksen hallituksen jäsenen Hannu Ovaskaisen (kesk) erottamista tämän käytöksen vuoksi. Lopulta teatterinjohtaja Kari Väänänen uhkasi irtisanoutumisella, jos Ovaskaista ei eroteta. Lopulta viime viikolla teatterin hallitus hyväksyi Väänäsen irtisanoutumisen.