Influenssatartuntojen määrä kasvaa pohjalaiskunnissa – epidemian huippua odotellaan vielä

Influenssatapausten määrä on kääntynyt nousuun Seinäjoella ja Vaasassa. Keskussairaaloiden infektiolääkärit ennakoivat epidemian saavuttavan huippunsa seuraavien viikkojen aikana.

influenssa
Mies niistää nenäänsä.
Henrietta Hassinen / Yle

Tämän talven influenssa näytti joulun jälkeen jo hieman laantumisen merkkejä sekä Etelä-Pohjanmaalla että Pohjanmaalla, mutta nyt virus on jälleen nostanut päätään.

– Meillä oli viime viikolla löydöksiä enemmän kuin edellisellä viikolla, sanoo infektioylilääkäri Elina Kärnä Seinäjoen keskussairaalasta. Seinäjoella todettiin testein viime viikolla 40 B- ja 27 A-influenssatapausta.

– Vaasan seudulla on alkanut tulla uudelleen influenssadiagnooseja. Meillä oli pahimmat arvot joulukuun loppupuolella, mutta nyt viime viikolla oli B-tapauksia 26 ja myös A-influenssa on ollut noususuunnassa, sanoo Vaasan keskussairaalan infektiotautien ylilääkäri Juha Salonen.

Sekä Seinäjoella että Vaasassa on tavattu molempia infuenssaviruksia, B-virusta kuitenkin enemmän.

– Tämä on poikkeuksellinen vuosi. Se alkoi B-influenssalla, joka näyttää olevan valtavirus. Yleensähän se jyllää vasta keväällä, Kärnä sanoo. Influenssan lisäksi Seinäjoella vaivaa RS-virus, jonka vuoksi Kärnän mukaan etenkin lapsia on joutunut sairaalahoitoon.

Jälkiepidemiaa odotellessa

Seinäjoen ja Vaasan keskussairaaloissa odotetaan, että influenssaepidemian kiivain vaihe on vasta tulossa.

Elina Kärnä Seinäjoen keskussairaalasta arvelee, että kun viime vuonna epidemian huippu oli joulu-tammikuussa, nyt se saattaa olla vasta kuluvan helmikuun aikana.

Juha Salosen mukaan yksittäisiä influenssatapauksia voi esiintyä jopa huhti-toukokuulle asti, mutta erityisesti juuri helmikuussa. Hän arvelee, että varsinainen kausi-influenssaepidemia aktivoituu vielä.

– A-influenssaa on ollut hyvin vähän ja nyt, kun luvut ovat voimakkaassa nousussa, tulee vielä jälkiepidemia, Juha Salonen ennakoi.