1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump tukee parannuksia FBI:n aserekisteriin – neuvonantajat ohjeistaneet presidenttiä pysymään poissa viheriöiltä

Floridan kouluampumisesta selvinneet oppilaat ovat viime päivinä arvostelleet Yhdysvaltojen asepolitiikkaa kovaäänisesti.

Ulkomaat
Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä kouluampumisen uhrien muistoksi Parklandissa Floridassa.
Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä kouluampumisen uhrien muistoksi Parklandissa Floridassa.Cristobal Herrera / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tukee parannuksia liittovaltion poliisin FBI:n aserekisteriin, kertoi Trumpin tiedottaja Sarah Huckabee maanantaina.

Tiedottaja kertoi Trumpin puhuneen perjantaina texasilaisen republikaanisenaattorin kanssa lakiehdotuksesta, jonka tarkoitus on vahvistaa FBI:n rekisteriä, jossa ovat asekiellon saaneet ihmiset.

– Keskustelut ovat käynnissä, mutta presidentti tukee pyrkimyksiä parantaa liittovaltion taustoja tarkastavaa valvontajärjestelmää, sanoi Huckabee.

Golfauskielto päällä?

Trump on viettänyt vapaata viikonloppua Floridassa. Trumpin huomio tuntui olleen enemmän Venäjä-tutkinnassa kuin Floridan kouluampumisen uhreissa tai aselakikysymyksissä.

Hän kommentoi kouluampumisia tiettävästi television ääreltä Mar-a-Lagosta muun muassa FBI:ta arvostelevilla (siirryt toiseen palveluun)tviiteillään. Trump yhdisti FBI:n epäonnistumisen ampumisen ehkäisyssä käynnissä olevaan Venäjä-tutkintaan.

Myös aiemmissa kommenteissaan kouluampumisesta Trump on puhunut vain mielenterveydestä aselakien sijaan.

Trump on kannattanut aseenkanto-oikeutta ja kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta. Presidentinvaaleissa NRA-asejärjestö myös sijoitti ennätykselliset yli 20 miljoona dollaria Trumpin vaalimainoksiin.

Myös presidentin golfaus on ollut syynissä, sillä voidaan katsoa, että golf-kentille meno ei ole suotavaa heti ikävien tapahtumien jälkeen. Valkoisen talon neuvonantajien onkin kerrottu ohjeistaneen presidenttiä pysymään poissa viheriöiltä.

Valkoinen talo ei maanantaina kertonut onko Trump golfannut vapaidensa aikana vai ei.

Presidenttipari nähtiin julkisuudessa viimeksi perjantaina, kun he kävivät Floridan Parklandissa sairaalassa tapaamassa kouluampumisen uhreja.

Nuoret nousseet vastarintaan

Floridan kouluampumisen selviytyjät ovat puolestaan viime päivinä arvostelleet poliitikkoja kiihtyvään tahtiin.

Esimerkiksi CNN (siirryt toiseen palveluun) on kertonut kahdesta opiskelijasta Emma Gonzalezista ja David Hoggista, jotka vaativat tiukennuksia aselakeihin ja poliitikoilta toimintaa aseita vastaan julkisilla kannanotoillaan viikonlopun mielenosoituksissa. Tuhannet osoittivat mieltään aselakien tiukennusten puolesta lauantaina.

Gonzalez ja Hobbs ovat kommentoineet myös Trumpin syytöksiä FBI:ta kohtaan.

– Minusta se on kuvottavaa, sanoi Hogg, joka muistutti myös, että Trump on itse FBI:n pomo.

– Haluan painottaa, että FBI:n poliisit olivat ensimmäisinä auttamassa meitä turvaan ja se, että hän haluaa häpäistä heidät ja kääntää huomiomme heihin, ei ole tervetullutta, sanoi Gonzalez.

Lisäksi Washingtonissa kymmenet teini-ikäiset oppilaat osoittivat mieltään maanantaina opettajiensa ja vanhempiensa kanssa. Opiskelijat makasivat maassa Valkoisen talon edessä.

Yksi heistä oli Alexandriasta, Virginiasta saapunut Ella Fesler, jonka mielestä on tärkeää osoittaa miten vihaisia nuoret ovat ja miten tärkeää asevalvonta olisi Yhdysvalloissa.

–Joka päivä, kun sanon heipat vanhemmilleni lähtiessäni kouluun, tiedostan nykyään, että se voi olla viimeinen kerta kun näen heitä, sanoi Fesler AP:lle.

Valkoisesta talosta on kerrottu Trumpin aikovan pitää tilaisuuden oppilaille ja opettajille, mutta Valkoinen talo ei ole kertonut millon ja missä tilaisuus pidetään tai mistä siellä puhutaan.

*Lue myös: *

FBI tunnusti kohtalokkaan virheen Floridan kouluampumisen estämisessä

Floridan kouluampumisen kuolonuhrien nimet julkistettu

Lähteet: AP, YLE UUTISET, AFP