Herätys: Tuulilasin skrapaaminen kannattaa, tiedustelulakeja punnitaan eduskunnassa, soulilaisnuoret kokevat paineita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
auton sivupeili ja luminen maantie
Ismo Pekkarinen / AOP

Tuulilasin skrapaamatta jättäminen voi olla kohtalokas virhe

Jäinen tuulilasi on ollut pääaiheuttajana neljässä kuolemantapauksessa kymmenen vuoden aikana. Asia ilmenee Onnettomuustietoinstituutin vuosien 2007–2016 tilastosta, joissa tutkittiin viitisensataa havaintovirheestä johtunutta tieliikenneonnettomuutta. Vastaavien onnettomuuksien välttäminen ei paljoa vaatisi, toteaa instituutin asiantuntija.

Tiedustelulakeja puidaan tänään eduskunnassa

Katso Areenasta suorana kello 14–16.15, kun eduskunta aloittaa kovan punnintansa ihmisten yksityisyydensuojan ja kansallisen turvallisuuden välillä. Vihreät ja ratkaisijan asemassa oleva SDP kertovat kantansa hallituksen toiveeseen lakien kiireellisestä hyväksymisestä valiokuntakuulemisten jälkeen.

Serveri.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Onko Irak turvallinen vai ei?

Suomen turvapaikkapolitiikka nousi taas keskusteluun, kun Yle kertoi takaisin Irakiin käännytetyn Alin kohtalosta.

Sodassa vammautuneita uhreja ja siviilejä kuntoutuskeskuksessa.
Sodassa vammautuneita uhreja ja siviilejä kuntoutuskeskuksessa Erbilissä 16 tammikuuta.Gailan Haji / EPA

Hänet ammuttiin vain viikkoja paluun jälkeen. Mutta onko Irak tällä hetkellä turvallinen vai ei? Maahanmuuttovirasto teki loppusyksyllä tiedonhakumatkan Irakiin ensimmäistä kertaa vuosikausiin, eikä se aio muuttaa Irakia koskevaa maalinjaustaan matkan seurauksena.

Eteläkorealaiset nuoret kokevat paineita kilpailuyhteiskunnassa

Parikymppiset soulilaiset kilpailevat työpaikoista monivaiheisissa pääsykokeissa ja pelkäävät pienestä pitäen lipsahtavansa sivuun menestyksestä. Varsinkaan nuoren naisen ei ole Soulissa helppoa hylätä kauneusihanteita. Esimerkiksi monille työpaikoille ei ole menemistä ilman meikkiä.

Jiwoo Kim sanoo olevansa tyytyväinen ulkonäköönsä. Sukulaisilla on joskus tapana kehottaa häntä kauneusleikkaukseen.
Jiwoo Kim sanoo olevansa tyytyväinen ulkonäköönsä. Sukulaisilla on joskus tapana kehottaa häntä kauneusleikkaukseen.Jenny Matikainen / Yle

Kauneuden uskotaan auttavan eteenpäin, mutta pelkästään sillä ei pärjää. Lisäksi pitää menestyä koulussa, päästä hyvään yliopistoon ja saada sen jälkeen hyvä työ. Ylen kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen haastatteli soulilaisia nuoria ja kyseli, minkälaisia paineita heillä on.

Sää suosii talvilomalaisia

Suomen yllä on laaja ja vahva korkeapaine, minkä myötä sää on poutaista ja selkeää. Lämpötilat ovat koko maassa pakkasella. Yöt ovat varsinkin selkeillä alueilla kylmiä. Ennusteiden mukaan poutainen pakkassää jatkuu suuressa osassa maata mahdollisesti koko viikon. Lue lisää säästä täältä.

iltapäivän sääkartta
Yle