Irakilaista ollaan jälleen pakkopalauttamassa tiistaina – kunniaväkivallan uhka asettaa kuolemanvaaraan

Mies oli otettu tänään kiinni hänen mentyään ilmottautumaan sovitusti Pasilan poliisiasemalle. Kirkkoherra Kari Kanalan mukaan valitusaika on kesken.

turvapaikkahakemuksen hylkääminen
Yksinäinen varjo
Arto Loukasmäki / Yle

Suomesta turvapaikkaa hakenutta henkilöä, johon kohdistuu kunniaväkivallan uhka, ollaan pakkopalauttamassa tiistaina Irakiin, kertoi kirkkoherra Kari Kanala Helsingin Paavalin seurakunnasta maanantai-iltana.

Kanalan mukaan miehen turvapaikkahakemuksen perusteena ollut kunniaväkivallan uhka on jätetty Maahanmuuttoviraston torstaina antamassa päätöksessä kokonaan tutkimatta.

– Poliisi otti miehen tänään kiinni mennessämme sovitusti ilmoittautumaan Pasilan poliisiasemalle. Perjantaina hänen käydessään kuulemassa poliisilla kielteisestä Maahanmuuttoviraston päätöksestä, oli sovittu, että henkilö käy maanantaisin ilmoittautumassa.

– Maahanmuuttoviraston päätöksissä on kolmen viikon valitusaika, minkä poliisi ilmaisi perjantaina. Katson, että kolmen viikon valitusajan pitäisi päteä, koska turvapaikalle oli uusia kunniaväkivaltaan liittyviä perusteita, jotka on tässä tapauksessa hyvin merkittäviä ja asettavat hänet hengenvaaraan, Kanala painottaa.

Päätös pikavauhtia vanhaan päätökseen perustuen

Mies oli saanut alun perin kielteisen turvapaikkapäätöksen viime kesänä. Kanalan mukaan miehelle ei annettu mahdollisuuksia uuteen prosessiin, vaikka oli tiedossa, että hän ei pelon vuoksi ollut uskaltanut tuoda kunniaväkivalta-asiaa aiemmin esille.

– Piirit ovat pienet myös täällä Suomessa ja tiedot kiirivät helposti Irakiin, kunniaväkivaltaa ja poliittisia syitä ei huomioitu nyt päätöksessä lainkaan, vaan vedottiin vanhaan päätökseen, Kanala kummastelee.

Mies on ollut kirkon tarjoaman turvan piirissä tammikuusta ja Kanala kertoo lähettäneensä poliisille viestin, että tarvittaessa tapaamiset kirkolla järjestyvät.

Mies otettiin kuitenkin säilöön 9. helmikuuta ja vietiin Joutsenon vastaanottokeskukseen. Seuraavana tiistaina käräjäoikeus oli Kanalan mukaan todennut, ettei miestä ole aihetta pitää säilössä, koska poliisilla on riittävästi tietoa olinpaikasta ja henkilö oli todettu yhteistyökykyiseksi.

– Lain mukaan ketään ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Miten voimme toimia näin epäinhimillisesti, Kanala kysyy.

*Lue myös: *

Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään

Suomi pakkopalauttaa Irakiin ihmisiä viikoittain, Irakin vastustuksesta huolimatta

YK:n pakolaisjärjestö kritisoi Suomen turvapaikkapäätöksiä