1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meriarkeologia

Maailman tärkeimpiin kuuluva meriarkeologinen alue Meksikossa uhkaa tuhoutua saasteiden takia

Äskettäin kartoitettu Sac Actun luolasto Jukatanin niemimaalla uhkaa tuhoutua saasteiden ja turistien käytöksen seurauksena. Meksikolaisasiantuntijoiden mukaan alue on maailman tärkein vedenalaisen arkeologian alue.

meriarkeologia
Meksikon Jukatanilla sijaitsevasta maanalaisesta vesivarastosta on löydetty Maya-aikakauden keramiikkaa ja jäänteitä aikaisemmasta asutuksesta.
Meksikon Jukatanilla sijaitsevasta maanalaisesta vesivarastosta on löydetty Maya-aikakauden keramiikkaa ja jäänteitä aikaisemmasta asutuksesta.Authonomic University Yucatan/EPA

Saastuminen ja turismi uhkaavat ainutlaatuista Sac Actunin luolastoa Meksikossa.

Meriarkeologi Guillermo de Andan mukaan luola-alueen historiallinen kaari on ainutlaatuinen; Jukatanin niemimaan vanhimmat ihmisen jäännökset yli 12 000 vuoden takaa ovat löytyneet sieltä. Alueelta on löytynyt myös Maya-aikakauden keramiikkaa ja asumisen jälkiä Meksikon intiaanisotien vuosilta 1847-1901.

Jotkut luolaston suuaukot toimivat nykyisin houkuttelevana snorklauskohteena ja uimapaikkana turisteille. De Andan mukaan kristallinkirkas vesi arkeologisine aarteineen onkin nyt vakavassa vaarassa.

Sac Actunin luolien päällä kulkee myös yksi alueen pääteistä, jonka pelätään romahduttavan luolat. Muinaisjäänteitä uhkaavat myös hoitamattomat kaatopaikat, joista valuu luoliin happamia päästöjä.

Maailman toiseksi merkittävin meriarkeologian kohde, Aleksandrian uponnut kaupunki Egyptin edustalla on myös saasteiden uhkaama.

Muinaisesta Aleksandrian uponneesta kaupungista pelastetaan egyptiläisen Isis-jumalattaren temppeliä.
Muinaisesta Aleksandrian uponneesta kaupungista pelastetaan egyptiläisen Isis-jumalattaren temppeliä.Khaled El Fiqi/EPA

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi