1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapsikuolleisuus

UNICEF: Maailman köyhimmissä maissa syntyvä vauva kuolee 50 kertaa todennäköisemmin kuin rikkaissa maissa syntyvä

Joka vuosi noin 2,6 miljoonaa vauvaa ei selviä ensimmäisestä elinkuukaudestaan, kertoo UNICEFin tuore raportti. Sen mukaan yli 80 prosenttia kuolemista olisi kuitenkin voitu estää.

Vastasyntynyt keskoskaapissa Jemenin Sanaassa, jossa 400 000 alle viisivuotiasta lasta kärsii vaikeasta aliravitsemuksesta.

Vaikka alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on puolittunut neljännesvuosisadassa, ei imeväiskuolleisuuteen ole pystytty vaikuttamaan yhtä tehokkaasti. Joka vuosi noin 2,6 miljoonaa vauvaa kuolee ensimmäisen elinkuukautensa aikana, kertoo Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto UNICEF (siirryt toiseen palveluun).

– Vastasyntyneiden kuolleisuus paljastaa terveydenhuoltojärjestelmien heikkouden, toteaa Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Laurent Hiffler. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat pakistanilaiset vastasyntyneet, joista menehtyi yksi lapsi 22:sta.

Suuri riski ennenaikaiseen kuolemaan oli myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa köyhyys, konfliktit ja heikko terveydenhuolto ovat uhkana. Parhaiten vastasyntyneiden hyvinvointi turvataan Japanissa, Islannissa, Singaporessa, Suomessa ja Virossa.

UNICEF käynnisti myös maailmanlaajuisen Jokainen lapsi hengissä -kampanjan, jonka tavoitteena on varmistaa edulliset ja laadukkaat terveyspalvelut jokaiselle äidille ja vastasyntyneelle.

Yli 80 prosenttia vastasyntyneiden kuolemista olisi voitu estää. Tähän tarvittaisiin vain koulutetuttuja kätilöitä, puhdasta vettä, desinfiointiaineita, äitien parempaa ravitsemusta ja vauvojen imetystä.

Positiivista kehitystä tapahtuu silti köyhissäkin maissa, esimerkiksi Ruanda on onnistunut puolittamaan lapsikuolleisuuden vuosien 1990-2016 välillä.