Pakkaset jäädyttävät vesiputkia: ”Avotulella ei kannata alkaa sulattaa”

Putkien jäätymistä voi estää jättämällä hana pienelle valutukselle, sillä virtaava vesi ei jäädy helposti, ohjeistaa LVI-alan edustaja.

Talvisää
Työmies sulattaa pakkasessa jäätyneitä vesijohtoja.
Mika Kanerva

Talven kireimmät pakkaset ovat tulleet tällä viikolla myös Etelä-Suomeen, mikä lisää vesijohtoputkien jäätymisriskiä. Tähän saakka talvi on ollut varsin lauha maan eteläosissa.

Putkien jäätymisen riskiä voi pienentää muutamilla toimenpiteillä.

– Tärkeintä on varmistaa, että putket ovat tiloissa, joissa lämpötila pysyy plussalla, sanoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Esimerkiksi varastotiloissa kannattaa pitää ovet kiinni ja tarkistaa, että lämmitysjärjestelmät toimivat.

Useimmiten putket jäätyvät vanhassa talossa. Putkien jäätyminen on todennäköisempää tänä talvena, mikäli ne ovat jäätyneet aiempinakin vuosina.

– Kylmimpinä öinä varotoimenpiteenä on jättää hanat pienelle valutukselle, koska virtaava vesi ei jäädy samalla tavalla kuin paikallaan oleva. Valutuksen ei tarvitse olla iso, kunhan siellä vesi virtaa. Pieni lirutus riittää, Ylönen sanoo.

Jos varotoimista huolimatta putket jäätyvät, niiden sulattaminen on syytä jättää LVI-liikkeen tehtäväksi. Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jottei lisävahinkoja tule.

– Kotikonstein on saatettu sulattaa putkia avotulella ja siinä on voitu saada aikaan tulipalo. Sulatus saattaa myös rikkoa putken, mistä voi tulla vesivahinkoja, muistuttaa LVI-alaa edustava Ylonen.