Katso video: somesuosikki Veikko jättää huumekoiran työt, mutta pehmomajava seuraa mukana eläkkeellekin

Samalla Itä-Suomen ensimmäinen tupakkakoira Jope astuu Niiralan tullin remmiin.

huumekoirat
Huumekoira Veikko jää eläkkeelle
Kahdeksanvuotias Veikko lopettaa työt, mutta virtaa riittää myös eläkepäiville.

TohmajärviTohmajärven Niiralan tullin ovesta ampaisee ulos cockerspanieli Veikko majavapehmolelu suussaan.

Kaksi ensimmäistä viikkoa eläkeläisenä ovat jo takana päin, mutta kuono halajaisi edelleen tutkimaan rajan ylittäneitä autoja ja rekkoja.

Kun töihin ei ole päässyt, on energia pitänyt purkaa kotona toisenlaisiin puuhiin.

– Veikko on lähinnä keskittynyt työuraa aloittelevan labradorinnoutajan kiusaamiseen. Myös muutamat lasten lelut ovat tulleet syödyiksi ja ruokaa Veikko on pihistänyt, minkä kerkeää, kertoo Veikon ohjaaja, tullitarkastaja Piia Parkkinen.

Kahdeksanvuotias Veikko joutuu tekemään tilaa toisille karvakuonoille, vaikka yleensä huumekoirat jatkavat työuraansa noin 10-vuotiaiksi asti. Veikon lantiovika estää työn jatkamisen. Suunnitelmia eläkepäiville onneksi löytyy jo.

Huumekoira Veikko majava suussa.
Tarvittaessa Veikon suuhun mahtuu kaksi majavaa.Nelli Kallinen / Yle

– Veikko perehdyttää seuraajansa huumekoiran tehtäviin. Lisäksi käymme tottelevaisuuskoulutusta Veikon tahdosta huolimatta. Myös linnustusta olisi tarkoitus kokeilla.

Tietenkin myös parhaan ystävän, majavapehmolelun hoivaamiseen on eläkeläisellä aikaa. Veikko ja majava ovat Niiralan tullissa ja tullikoirien sometileillä tunnettu parivaljakko.

– Veikko peri majavan oppi-isältään Aapo-labradorilta. Kun Aapo lopetettiin, Veikko haki lelukorista heti samana iltana majavan. Siitä lähtien se on kulkenut mukana joka paikkaan, lenkille ja töihinkin.

– On Veikko yrittänyt tuoda majavan useampaan otteeseen myös työtehtäviin, mutta en ole antanut, Piia Parkkinen naurahtaa.

Tupakkakoira Jopella riittää työnsarkaa

Veikon jäädessä eläkkeelle Niiralan tulliin saapuu uusia innokkaita virkakoiria.

Yksi heistä on tupakkakoiraksi kouluttautuva labradorinnoutaja Jope. Innokas tulokas on Itä-Suomen alueen ensimmäinen tupakkakoira, joka aloittaa virassa syksyllä.

Niiralan tullin tupakkakoira Jope ja ohjaaja Kimmo Pöntine
Jope pääsee tositoimiin, kun tupakkakoirakurssi on suoritettu loppuun.Aada Härmä / Yle

– Tupakkalain muutokset näkyvät kentällä. Savukkeiden salakuljetusyritykset ovat lisääntyneet, tulliylitarkastaja Jari Timonen kertoo.

– Jope on reipas ja aktiivinen koira ja kyllä siitä tulee olemaan meille apua. Kun tupakkakoirat ovat olleet meillä tekemässä työjaksoja, isojakin savuke-eriä on löytynyt.

Juttua korjattu 21.2.2018 klo 8:53: Tullitarkastaja Piia Parkkisen nimi korjattu oikein.