Poliittinen olympiahenki hiipumassa? Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen lykätyt sotaharjoitukset jälleen esillä

Etelä-Korean mukaan sotaharjoituksia lykättiin olympiahengen mukaisesti Pyeongchangin kisojen yli.

Pohjois-Korea
Etelä Korea sotaharjoitus.
Eteläkorealaisia sotilaita kevään 2017 sotaharjoituksessa.Jeon Heon Kyun / AOP

Suhteet Korean niemimaalla ovat leudontuneet Pyeongchangin olympialaisten ajaksi, mutta viileämpää lienee jälleen luvassa. Etelä-Korea kertoi tiistaina sopivansa Yhdysvaltojen kanssa lykätylle sotaharjoitukselle uuden ajankohdan huhtikuun alkuun mennessä.

– Harjoituksia siirrettiin olympiahengen mukaisesti. Olemme sopineet pitävämme tästä kiinni paralympialaisten päättymiseen asti, Etelä-Korean puolustusministeri Song Young-moo sanoi maan parlamentin istunnossa.

Vuosittaiset sotaharjoitukset ovat yleensä alkaneet helmikuun lopulla tai maaliskuun alussa. Pyeongchangin kisapaikat hiljenevät 18. maaliskuuta.

Pohjois-Korea vastannut harjoituksiin aggressiivisesti

Pohjois-Korea pitää Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen sotaharjoituksia hyökkäyksen valmisteluna. Maanantaina Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto kirjoitti, että sotaharjoitukset "tallaavat armotta pienen rauhanidun Korean niemimaalla". Maa on vastannut sotaharjoituksiin usein ohjuskokeilla.

Keväisiin sotaharjoituksiin osallistuvat joukot ovat suurimmillaan käsittäneet jopa 17 000 yhdysvaltalaista ja 300 000 eteläkorealaista sotilasta. Yhdysvaltojen Etelä-Korean-joukkojen komentaja sanoi viime viikolla Yhdysvaltain kongressin sotilasasioiden komitealle, että harjoitukset ovat "olennaisia Pohjois-Korean vihamielisyyden torjumisessa".

Olympialiennytys johti harvinaiseen ministeritapaamiseen

Pohjois-Korean ovi olympialaisiin aukesi, kun maan johtaja Kim Jong-un väläytti osallistumista uudenvuodenpuheessaan. Muutamaa päivää myöhemmin Yhdysvallat suostui Etelä-Korean pyyntöön siirtää sotaharjoituksia.

Sen jälkeen Koreat tapasivat ministeritasolla ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen. Etelä-Korean puolustusministerin mukaan tapaaminen ei ollut suoraa seurausta sotaharjoituksen siirtämisestä.

Lue lisää:

Aasian-kirjeenvaihtajamme analyysi Koreoiden tapaamisen jälkeen: Olympiasopu on pieni edistysaskel maailman mielenrauhalle, mutta suuri taakka kahdelle luistelijalle

Nyt se on sovittu: Pohjois-Korea osallistuu talviolympialaisiin Etelä-Koreassa

*Aiheesta muualla: *

South Korea to announce plan for joint military exercises before April (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP