Lahti jättää taakseen MM-kisojen vesiskandaalin – teräsmieskisassa tarjotaan ehtaa suomalaista kraanavettä

Lahden vuoden 2017 MM-kisojen aikaan moni närkästyi siitä, että kisavieraille tarjottiin ulkomaista vettä. Ensi kesänä paikallinen vesiyhtiö saa näyttää kyntensä kansainvälisessä triahtlon-kisassa.

juomavesi
vesi valuu altaaseen
Mikko Koski / Yle

Lahtelaisen pohjaveden mainetta nostetaan ensi kesän Ironman-tapahtumassa. Kesäkuun lopussa Lahdessa järjestettävä Ironman-kisa on sopinut yhteistyöstä Lahti Aquan kanssa niin, että kilpailijoille tarjottava vesi saadaan suoraan vesijohtoverkosta.

Ironman-kisan on tarjottava osallistujille juomat juoksu- ja pyöräilyosuuksilla. Juomat laitetaan muoviseen urheilujuomapulloon, joka on mitoitettu standardikokoiseen polkupyörän juomatelineeseen.

Monissa maissa vesi, jota juodaan tai jolla urheilujuoma tehdään, on myös peräisin alun perin pulloista. Jäljelle jää siis paljon tyhjiä pulloja, ja veden kanssa on lotrattava moneen kertaan.

Hanaveden käyttö tuo myönteistä julkisuutta suomalaiselle vesihuollolle, Lahdelle ja kisajärjestäjälle, mutta myös säästää aikaa ja vähentää jätettä.

– Volyymi, mitä pullotettua vettä pitäisi tuoda, on järkyttävän suuri, toteaa Ironman Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Antti Hagqvist.

Lahdessa vedenjakelu järjestetään niin, että vettä saa vesijohtoverkosta reittien varrella. Lahti Aqua vastaa siitä, millä tekniikalla vettä saadaan vesipostista. Osallistujille jaetaan 9 000 urheilujuomapulloa, jotka he voivat viedä mukanaan tai jättää keräyspisteisiin.

Hagqvistin mukaan keräykseen jätetyt muovipullot pestään ja lahjoitetaan urheiluseuroille.

MM-kisojen "tetraskandaali" jo takanapäin

Lahti Aqua pyrkii markkinoimaan alueen pohjavettä myös ulkomaille. Työlle on saatu tulosta, sillä monacolainen sijoittaja aikoo rakentaa Lahteen pullottamon, jolta vettä lähtee tulevaisuudessa vientiin.

Vuosi sitten Lahdessa nousi kohu siitä, että MM-kisoissa tarjottiin medialle, kilpailijoille ja yhteistyökumppaneille vettä, joka oli tuotu Englannista. Ulkomaisen veden tarjoaminen kisoja sponsoroineen Stora Enson pakkauksissa herätti vilkasta keskustelua siitä, miten lahtelaista pohjavettä pitäisi markkinoida vierailijoille.

Kaupungin vesiyhtiölle Ironman-kisa tarjoaa sopivan tilaisuuden näyttää, millaista vettä Lahdessa on mahdollista tarjota.

– Kun kisaorganisaatiolta otettiin yhteyttä, näimme tämän mahdollisuutena tarjota tätä meidän laadukasta hanavettä kisavieraille, emme me sitä vuoden takaista niinkään miettineet, sanoo viestinnän asiantuntija Paula Nikula Lahti Aquasta.

Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen myöntää, että MM-kisojen aikainen kohu vaikutti taustalla, mutta asia on jo painettu taka-alalle.