Hyppää sisältöön

"Itä-Ghouta on Syyrian kärsimyksen keskus" – Yli neljä vuotta piiritystä, nälkää ja pommituksia

Syyrian hallituksen armottomat pommitukset ovat tappaneet tässä kuussa jo satoja siviilejä.

Haavoittuneita lapsia hoidetaan Duman sairaalassa Itä-Ghoutassa. Kuva: Mohammed Badra / EPA-EFE

Isä puhkeaa kyyneliin nähdessään vauvansa ruumiin, toinen lyö itseään otsaan löytäessään kaksi lastaan kuolleina. Viisi holtittomasti itkevää tomun peittämää lasta tuodaan paikalle.

Muun muassa tällaisista näkymistä raportoitiin (siirryt toiseen palveluun) Itä-Ghoutan kapinallisalueen sairaalassa, kun Syyrian hallituksen pommikoneet olivat rusikoineet aluetta tiistaina.

Lähes 200 ihmistä kuoli ja yli 800 haavoittui iskuissa pelkästään maanantaina ja tiistaiaamuna, kertoi Syyrian sisällissotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights SOHR (siirryt toiseen palveluun). Joukossa on paljon lapsia.

Pommitusten tuho oli niin suurta, että se sai YK:n lastenjärjestön Unicefin sanattomaksi. Unicef antoi lausunnokseen (siirryt toiseen palveluun) tyhjäksi jätetyn paperiarkin, jonka alaviitteessä se totesi, etteivät sanat riitä kuvaamaan lasten kärsimystä ja järjestön tyrmistystä.

Pommi-iskun jälkiä.
Syyrian siviilipuolustuksen eli Valkoiset kypärät -järjestön julkaisemalla videolla pelastustyöntekijät vievät siviilejä turvaan ilma-iskujen tuhoamista raunioista.

Erityisen tyrmistyttäväksi Itä-Ghoutan pommitukset teki se, että kyse on alueesta, jossa ihmisten hätä on jo ennestään ollut valtava.

Yli neljä vuotta piiritystä

Itä-Ghouta on noin 400 000 asukkaan alue noin 15 kilometrin päässä pääkaupungista Damaskoksesta. Toisin kuin muu Damaskoksen ympäristö, se on hallitusta vastustavien kapinallisten hallussa. Ghoutan asukkaista lapsia on noin kolmasosa. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Syyrian hallitus on piirittänyt Itä-Ghoutaa vuodesta 2013 lähtien. Alue on ollut toistuvien pommitusten näyttämönä, ja elokuussa 2013 siellä tehtiin maailmaa kuohuttanut sariini-isku. Myrkkykaasu tappoi satoja, jopa yli tuhat ihmistä. Iskusta syytettiin Syyrian hallitusta.

Pitkä piiritys ei ole onnistunut häätämään kapinallisia Itä-Ghoutasta. Alueen tärkeimmät kapinallisryhmät ovat islamistien ja salafistien liittouma Jaish al-Islam sekä Faylah al-Rahman, joka kuuluu Vapaa Syyrian armeija -kapinallisryhmään, kertovat uutistoimisto Irin (siirryt toiseen palveluun) sekä uutissivusto al-Shahid (siirryt toiseen palveluun).

Kumpikin kapinallisryhmä hallitsee omaa aluettaan. Pääosin ne taistelevat hallituksen joukkoja vastaan, mutta myös kapinallisten välillä on ollut kahakoita.

Viime vuonna Venäjä, Turkki ja Iran sopivat Syyriaan perustettavista turvavyöhykkeistä, joissa taistelut lopetettaisiin ja humanitaarisen avun kulku turvattaisiin. Yhden tällaisen alueen piti olla Ghouta, mutta tilanne siellä on vain huonontunut entisestään.

"Ensin lapset nälkiinnytetään ja sitten tapetaan"

Sen sijaan että Syyrian hallitus olisi sallinut avustuskuljetukset, se kiristi syksyllä entisestään Itä-Ghoutan piiritystä.

Hallitus oli katkaissut kapinallisten salakuljetustunnelit, ja syyskuussa se katkaisi myös kaiken kaupankäynnin Itä-Ghoutan ja ulkopuolisten välillä. Samalla hallitus rajoitti jyrkästi avustuskuljetuksia. Lupia on herunut vain yksittäisille avustussaattueille.

Itä-Ghoutan ruokavarastot hupenivat ja hinnat nousivat pilviin. Talvi lähestyi ja polttoainetta oli enää lähes mahdoton saada, kertoo muun muassa Syyriaan perehtynyt toimittaja Aron Lund uutistoimisto Irinille kirjoittamassaan artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Lundin mukaan tarkoituksena olikin ilmiselvästi aiheuttaa humanitääristä hätää.

Helmikuun alkupuolella Syyrian hallitus aloitti rajut pommitukset. Viiden päivän aikana kuoli noin 250 siviiliä ja haavoittui satoja. Sen jälkeen seurasi useiden päivien tauko, mutta sunnuntaina pommitukset siis jatkuivat entistäkin kiivaampina.

– Jokaista Ghoutaa ympäröivää kaupunkia on pommitettu ja pommitetaan yhä. Vuorokauden sisällä on kuollut lähes sata siviiliä, joukossa 24 lasta. Ensin he näännyttävät lapsia nälkään ja sen jälkeen pommittavat heitä, tviittasi myöhään maanantaina Shajul Islam, (siirryt toiseen palveluun) joka esittelee lääkäriksi ja humanitaariseksi työntekijäksi Pohjois-Syyriassa.

Raqqalaiseksi ihmisoikeuksien puolustajaksi esittäytyvä Armada al-Jilane tviittaa Itä-Ghoutan kartan, jossa pommitetut alueet on merkitty punaisilla symboleilla. Vihreät symbolit kertovat siviiliuhreista.

Nedal Alamari on julkaissut Twitterissä videon, jonka hän kertoo kuvaavan rakettihyökkäystä siviilejä evakuoivien siviilipuolustusjoukkojen edessä.

– Kehittyneellä teknologialla he tappavat niin monta meistä kuin mahdollista. He pommittavat lapsia ja siviilejä ja unohtavatt Isisin ja al-Qaidan. Sitten he puhuvat taistelusta terrorismia vastaan, tviittaa Rahaf.

Nyt huhutaan, että pommitukset pohjustaisivat hallituksen joukkojen maahyökkäystä.

Syyrian hallitus pyrkii saamaan Itä-Ghoutan haltuunsa muun muassa lopettaakseen kapinallisten raketti-iskut sieltä Damaskokseen. Iskujen arvoidaan surmanneen tässä kuussa yli 20 ihmistä.

Kärsimystä kärsimyksen päälle

YK:n Syyrian-lähettiläs Staffan de Mistura kuvasi jo joulukuussa (siirryt toiseen palveluun) Itä-Ghoutaa "kärsimyksen keskukseksi". Sen jälkeen nälkä, lääkepula ja kärsimys ovat vain lisääntyneet.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan (siirryt toiseen palveluun) akuutista aliravitsemuksesta kärsi marraskuussa 11,9 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista. Luku on korkein Syyriassa koskaan tilastoitu. Kymmenen kuukautta aikaisemmin, viime vuoden alussa itäghoutalaislapsista aliravitsemuksesta kärsi 2,1 prosenttia.

Kitukasvuisia oli yli kolmannes tutkituista lapsista.

YK on saanut harvakseltaan avustuskuljetuksia Ghoutaan. Viime viikolla YK vei kaupunkiin kuljetuksen, jonka tarvikkeet riittäisivät 7 000 ihmiselle kuukaudeksi. Edellinen kuljetus tuli perille marraskuussa.

– Tarvitsemme paljon enemmän tällaisia kuljetuksia. Taistelujen on loputtava avun viemiseksi kaikille tarvitseville siviileille, tviittasi YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n Syyrian maajohtaja Jakob Kern.

YK on yrittänyt evakuoida Itä-Ghoutasta satoja potilaita, joille ei pystytä antamaan siellä riittävää hoitoa. Syyrialta ei ole kuitenkaan lupia hellinnyt. Ghouta.com-nettisivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun)evakuointia odottaa nyt yli tuhat potilasta ja 24 on kuollut evakuointia odotellessaan.

The Washington Post -lehti arvioi, (siirryt toiseen palveluun) että yksi syy Ghoutan pitkittyneeseen hätään on se, ettei ulkopuolisten kiinnostusta herätä pieni Damaskoksen kupeessa sijaitseva alue, joka ei sijaitse ulkomaiden rajoilla.

Lue myös:

.
.