1. yle.fi
  2. Uutiset

Potilasarkiston tunteja kestänyt häiriö korjattu – Omakanta toimii jälleen

Häiriötilanne kesti useita tunteja. Reseptien kirjoittamiseen ja hakemiseen ongelma ei vaikuttanut.

Omakanta
Ihmisellä puhelin kädessään, jossa auki Kanta.fi.
Laura Tolonen / Yle

Potilastiedon arkistossa oli häiriö, kertoi Kanta.fi-palvelu (siirryt toiseen palveluun) varhain tiistaina. Häiriö alkoi aamuyöllä ja vaikutti Omakanta-palveluun.

– Kansalaisille tämä näkyy niin, ettei Omakanta-palvelusta näe omia terveystietojaan. Reseptit kyllä näkyvät, kertoi Kelan Kanta.fi-palvelun viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko päivällä.

Vika oli siis valtakunnallisessa arkistossa, johon tallennetaan potilastiedot. Tämän pohjalta tiedot myös näkyvät Omakannassa. Reseptipalvelu on oma palvelunsa, joten reseptien kirjoittaminen ja hakeminen onnistui normaalisti.

Ikävalko kertoi myös, etteivät potilaan terveystiedot näkyneet myöskään lääkäreille Kanta-palvelusta.

Jos siis oli häiriön aikana lääkärillä, niin hän ei pystynyt katsomaan potilaan vanhoja terveystietoja Kanta-palvelusta. Jos lääkäri kirjasi uusia tietoja potilaasta, niin ne näkyvät Omakanta-palvelussa viiveellä häiriön korjaannuttua.

Lääkäreillä on kuitenkin käytössään yleensä paikallinen järjestelmänsä, johon potilaan tiedot merkitään ja josta ne löytyvät. Eli jos kävi tutulla lääkärillä tutussa paikassa, niin lääkäri näki sieltä potilasta koskevat merkinnät.

– Ei tämä potilasturvallisuutta vaaranna. Lääkitystiedot ja lääkemääräykset näkyvät kuitenkin. Ei tämä ole sillä lailla katastrofaalinen tilanne, Ikävalko sanoi päivällä.

Ikävalko ei osannut sanoa, mistä häiriö tarkalleen johtui. Ilmeisesti kyseessä oli jonkinlainen vika taustajärjestelmässä. Vika ei ole kuitenkaan yhteydessä palvelun tietoturvaan.

Ikävalko toteaa, ettei muista vastaavaa häiriötä sattuneen aiemmin.

Kanta.fi tiedotti hieman ennen kello kahta iltapäivällä, että häiriö on päättynyt. Tiedotteen mukaan häiriö alkoi tiistaina kello 3.30 ja päättyi 12.24. Häiriötilanne kesti noin yhdeksän tuntia. Tiedotteessa kerrotaan, että palvelujen toimintaa seurataan tehostetusti.

_Juttua ja otsikkoa muokattu klo 15.31 uusien tietojen myötä: Lisätty Kanta-palvelun viimeisimmät tiedot häiriön korjaantumisesta. _

Juttua täydennetty klo 16.31: Tarkennettu häiriön syytä.

Lue seuraavaksi