Skandaalin nostaneesta kohdunvuokraussarjasta päätös Thaimaassa: Japanilaismiljonääri sai 13 sylilapsen yksinhuoltajuuden

Vuonna 2014 paljastunut vauvatehtailu johti kohdunvuokrauksen rajoittamiseen Thaimaassa.

sijaissynnytys
Japanilaismiehen asianajaja Kong Suriyamonthon (kesk.) lehdistön ympäröimänä Bangkokin poliisiaseman edustalla skandaalin ollessa valloillaan syyskuussa 2014.
Japanilaismiehen asianajaja Kong Suriyamonthon (kesk.) lehdistön ympäröimänä Bangkokin poliisiaseman edustalla skandaalin ollessa valloillaan syyskuussa 2014.Narong Sangnak / EPA

Thaimaalainen tuomioistuin on ratkaissut maata kuohuttaneen kohdunvuokrauskiistan lasten biologisen isän hyväksi. Nuori japanilaismies tunnustettiin yhteensä 13 lapsen lailliseksi vanhemmaksi ja ainoaksi huoltajaksi.

Oikeuden päätöksen mukaan miehellä on oikeus huoltajuuteen, koska lapset syntyivät ennen Thaimaan uutta kohdunvuokrausta rajoittavaa lakia ja lapset synnyttäneet yhdeksän naista olivat luopuneet oikeuksistaan. Munasolujen alkuperää oikeus ei kertonut.

Pörssiyhtiön miljonääriperijä

Oikeus perusteli päätöstään myös miehen vakaalla taloustilanteella. Päätöksessä kerrotaan nykyään 28-vuotiaan miehen olevan johtaja ja perijä tunnetussa japanilaisessa pörssiyhtiössä ja ansaitsevan vuodessa miljoonatulot.

Thaimaan viranomaiset kertovat vierailleensa miehen asunnoissa ja todenneensa lasten pystyvän sopeutumaan uuteen ympäristöön. Thaimaassa nyt noin nelivuotiaat lapset ovat asuneet sijaiskodeissa.

Oikeusjuttu sai alkunsa, kun poliisi löysi vuonna 2014 Bangkokissa sijaitsevasta asunnosta 13 vauvaa, jotka olivat syntyneet kohdunvuokrauksen kautta. Myöhemmin selvisi, että mies oli hankkinut sijaissynnyttäjien avulla myös kuusi muuta lasta.

Asianajaja selittää: Halusi suurperheen

Kaikkien lasten sijaissynnyttäjät olivat thaimaalaisia naisia, joille mies poliisin mukaan maksoi kullekin vajaan kymmenen tuhannen euron korvauksen. Mies lähti Thaimaasta skandaalin myötä, mutta vaati vuonna 2015 thaimaalaisviranomaisilta lasten huoltajuutta.

Mies ei ollut läsnä oikeuden istunnossa, eikä hän ole aiemminkaan kertonut julkisuudessa, miksi hän halusi niin monta lasta samaan aikaan. Miehen asianajaja viittasi tiistaina henkilökohtaisiin ja taloudellisiin syihin:

– Hän syntyi itse suurperheeseen, joten hän haluaa lastensa kasvavan yhdessä, asianajaja Kong Suriyamonthon sanoi.

Tapauksen paljastumisen jälkeen Thaimaa kielsi lailla ulkomaalaisia maksamasta sijaissynnyttäjille. Bisnes siirtyi naapurimaa Kambodzaan, jossa säädettiin vastaava kielto. Nyt kohdunvuokraus näyttää lisääntyvän Laosissa, joka ei rajoita sitä millään tavalla.

Aiheesta muualla:

Japanese ‘baby factory’ man wins custody of 13 kids born to Thai surrogates (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, AFP