1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU-tuomioistuimen asiamies: Puolan hakkuut Białowieżan muinaismetsissä lainvastaisia

EU veti Puolan hakkuista oikeuteen viime kesänä. Tuomioistuin seuraa usein asiamiehen linjausta.

Białowieżan metsässä elää ainutlaatuinen määrä eri kasvi- ja eläinlajeja. Kuva: De Agostini / G. Cappelli / AOP

Puola on rikkonut EU-lainsäädäntöä sallimalla hakkuut yhdessä Euroopan viimeisistä aarniometsistä, EU-tuomioistuimen julkinen asiamies Yves Bot sanoo. EU-komissio ilmoitti viime vuoden heinäkuussa vievänsä Puolan EU-tuomioistuimeen Białowieżan muinaismetsässä tehtyjen hakkuiden takia.

Komission mukaan hakkuut Białowieżassa tuhoavat ainutkertaista kasvi- ja eläinkunnan elinympäristöä. Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sijaitseva ikimetsä on suurin jäljillä oleva sirpale koko Itä-Eurooppaa hamassa menneisyydessä peittäneestä neitseellisestä metsästä.

Puolan ympäristöministerin Henryk Kowalczykin mukaan Puola noudattaa EU-tuomioistuimen lopullista päätöstä, jota maa odottaa huhtikuussa. Kowalczykin tiistaina antamassa lausunnossa huomautetaan, ettei asiamiehen lausunto ole sitova. EU-tuomioistuin kuitenkin seuraa yleensä päätöksissään julkisen asiamiehen linjauksia.

Metsässä tömistää 800 visenttiä

Unescon maailmanperintökohteeksi ja Natura-alueeksi nimetty metsä on myös Euroopan suurimman, noin 800 yksilön visenttilauman koti. Uhanalainen visentti on Euroopan suurin nisäkäslaji.

Botin mukaan Białowieżan hakkuut ovat omiaan johtamaan suojeltujen lajien lisääntymisalueiden heikkenemiseen.

EU-tuomioistuin määräsi heinäkuussa hakkuut keskeytettäviksi ja asetti joulukuussa 100 000 euron uhkasakon päivää kohden, jos hakkuita jatketaan.

Välit kireällä jo entuudestaan

Luonnonsuojelijat ja tutkijat ovat kritisoineet Puolan vuonna 2016 aloittamia hakkuita, mutta Puolan hallituksen mukaan metsää kaadetaan turvallisuussyistä, kuoriaistuhojen ja metsäpaloriskin vähentämiseksi. Julkisen asiamiehen linjauksen pelätään kiristävän entisestään Puolan oikeistohallituksen ja EU:n jo entuudestaan kireitä välejä.

Puola ja EU ovat viime aikoina olleet napit vastakkain muun muassa Puolan oikeuslaitoksen uudistamishankkeen vuoksi. Uudistusten on arvioitu kyseenalaistavan vallan kolmijako-opin ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden, jotka ovat EU:n keskeisiä arvoja.

EU-komissio käynnisti joulukuussa ennennäkemättömän prosessin Puolaa vastaan oikeuslaitoksen uudistamishankkeen takia. Prosessi voi äärimmillään johtaa Puolan äänioikeuden menettämiseen EU:ssa.

Puolan tuhatvuotista ikimetsää puolustavat aktivistit juhlivat erävoittoa, mutta pelkäävät metsäkoneiden paluuta