Jatkuvat putkirikot veivät uskon hanaveteen Tampereen Haapalinnassa – ”Kannan juomavedet marketeista"

Neljä tamperelaista asunto-osakeyhtiötä hakee Tampereen Vedeltä vahingonkorvauksia putkirikoista oikeudessa. Yksi yhtiö luopui korvausvaatimuksista.

vesihuolto
Kerrostaloja Tampereen Haapalinnassa
Tampereen Haapalinna sijaitsee noin viisi kilometriä keskustasta länteen. Putkiongelmia on ollut erityisesti Hyhkyn pohjavesilaitoksen lähellä olevissa rakennuksissa.Antti Palomaa / Yle

Tamperelainen asunto-osakeyhtiö on luopunut Tampereen Vedelle esittämistään korvausvaatimuksista poikkeuksellisessa putkirikkokiistassa. Asunto Oy Hakkarin Lehmuspiha katsoi yhtiökokouksessa, että oikeudenkäyntiin liittyi liian suuri riski.

– Asunto-osakeyhtiö voi joutua tässä maksumiehen rooliin, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja René Silander.

– Laiha sopu on parempi kuin lihava riita. Oikeuden päätöksestä riippuen jommallekummalle osapuolelle olisi tullut iso lasku, sanoo Tampereen Veden määräaikainen toimitusjohtaja Petri Jokela.

Käräjille todennäköisesti syksyllä

Neljä muuta asunto-osakeyhtiötä aikoo viedä kiistan oikeuteen saakka. Yhtiöt vaativat Tampereen Vedeltä korvauksia yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Yhtiöt haastoivat Tampereen Veden käräjille vuoden 2017 tammikuussa.

Oikeudenkäynnin valmisteluistunto on runsaan kuukauden kuluttua. Pääkäsittely on todennäköisesti syksyllä.

Yhtiöt väittävät, että Tampereen Veden toimittama vesi on rikkonut niiden lämminvesiputkistot.

– Kaikki mahdolliset muut syyt seulottiin pois. Ei löytynyt rakennus- tai asennusvirheitä eikä sellaisia käyttövirheitä, jotka olisivat voineet johtaa tähän näin suuressa mittakaavassa. Totesimme silloin ja edelleen olemme sen toteamuksen takana, että vika täytyy olla vedessä, sanoo Asunto Oy Tampereen Saarnipihan hallituksen puheenjohtaja Reijo Linnanen.

Ongelmat alkoivat pian talojen valmistuttua

Tampereen Haapalinnassa sijaitsevat kiinteistöt on rakennettu 2000-luvun alkuvuosina. Putkistovuodot alkoivat vain muutama vuosi talojen valmistumisen jälkeen.

Haastehakemusten mukaan veden laatuvirheen on todennut tutkimusyhtiö VTT Expert Services Oy. VTT:n tutkimusten perusteella kupariputkien sisäpinnalle ei muodostunut riittävän vahvaa suojakerrosta ja putket syöpyivät pistemäisesti. Veden korkeahko kloridipitoisuus kiihdytti putkien rikkoutumista.

Tampereen Vesi kiistää syytökset. Vesilaitos olisi valmis sopimaan asian ilman oikeudenkäyntiä myös muiden korvauksia vaatineiden asunto-osakeyhtiöiden kanssa.

Asunto Oy Hakkarin Lehmuspiha on jo vetänyt kanteen pois käräjäoikeudesta. Ennen sopua yhtiö vaati Tampereen Vedeltä vahingonkorvausta noin 238 000 euroa. Suunnilleen sen verran yhtiöllä meni rahaa kesällä 2017 valmistuneeseen putkiremonttiin. Syöpyneiden kupariputkien tilalle tuli komposiittiputket. Yhtiössä on 22 huoneistoa.

Juomaveden laatu huolettaa

Asunto Oy Tampereen Saarnipihassa putkirikot alkoivat runsaat kuusi vuotta rakentamisesta. Lopulta yhtiö joutui uusimaan käyttövesiputket jo kymmenen vuoden käytön jälkeen.

– Asukkaat ovat huolestuneita siitä, että tuliko tämä kaikki maksettavaksi omasta pussista, vaikka asukkaat ovat täysin syyttömiä tähän tilanteeseen, Linnanen sanoo.

Mielessä pyörivät myös mahdolliset vaikutukset terveyteen.

– Voin tunnustaa, että itsekin kannan juomavedet marketeista, Linnanen sanoo.

Linnanen tietää muitakin, jotka tekevät samoin.

Tampereen Veden mukaan Haapalinnan kerrostaloille toimitettava vesi täyttää talousveden laatuvaatimukset ja –suositukset. Vesilaitos on korostanut muun muassa sitä, että VTT:n tekemän raportin mukaan kiinteistöjen kylmän veden putkistoissa ei ole ollut normaalista poikkeavaa havaintoa (siirryt toiseen palveluun).