1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merikarvia

Merikarvian peitonheilutustalkoot eivät ruuhkauttaneet neuvolaa – lapsiperheisiin satsaaminen kannatti silti

Satakunnan väestökehitys näyttää viime vuoden lukujen perusteella synkältä. Pieni Merikarvia on onnistunut välttämään väestökadon parantamalla lapsiperheiden palveluja.

Kuva: Lore Korpelainen / Yle

Aprillipäivän peitonheilutustalkoot eivät tuoneet ruuhkaa Merikarvian neuvolaan. Alkuvuoden aikana on syntynyt kolme vauvaa.

Kunnanjohto kehotti viime keväänä asukkaitaan lisääntymispuuhiin, koska aprillipäivästä oli tasan yhdeksän kuukautta vuodenvaihteeseen, jolloin kunta täyttää 150 vuotta. Vaikka tempaus lanseerattiin kieli poskella, lähti idea aidosta tarpeesta. Kunta kaipaa lisää lapsia ja asukkaita.

Reilun 3000 asukkaan Merikarvia ei ole onnistunut kasvamaan, mutta se on pystynyt välttämään suuremman väestökadon.

"Vähiten ruma pudotus"

Merikarvian väkimäärä väheni viime vuonna 12 hengellä. Tämä on hieman vähemmän kuin vuonna 2016. Kunnassa tätä luonnehditaan vähiten rumaksi pudotukseksi Satakunnassa.

– Ja niitä vauvojakin syntyy edelleen noin 25 vuodessa. Se on hieman enemmän kuin monessa muussa pikkukunnassa, sanoo sivistysjohtaja Jari Kosma.

Kosma uskoo,että kunta on onnistunut pitämään kiinni asukkaistaan satsaamalla erityisesti lapsiperheiden palveluihin.

– Meillä on esimerkiksi kohtuulliset pienet ryhmäkoot päiväkodeissa ja luokkakoot peruskoulussa. Meillä on edelleen oma lukio. Lukiolaisille maksetaan koulukuljetukset ja oppikirjat saa lainaksi. Tämä on selkeä linjavalinta, joka näkyy tilinpäätösluvuissa.

"Täällä on kaikki"

Merikarvialaisilta kunnan kädenojennukset eivät ole jääneet huomaamatta. Aurinkoisella kylänraitilla ja pulkkamäessä törmää talvilomaviikolla vain tyytyväisiin lapsiperheisiin.

– Ei ole mitään aikomusta lähteä. Päiväkotiin tehtiin juuri uusi ryhmä, ettei ryhmäkoko kasva liikaa, tiivistää kahden lapsen äiti.

– Merikarvia tarjoaa kaiken mahdollisen, mitä lapsiperhe vain tarvitsee. On uimahalli, jäähalli, hiihtoladut, hyvät pururadat, toteaa tuoreen vauvan isä.

–Omat lapseni ovat kasvaneet ja viihtyneet täällä. Kaksi heistä on aikuisena palannut takaisin, sanoo syntyperäinen kuntalainen.

Eurajoki porskuttaa

Satakunnan väki väheni viime vuonna enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2000. Ainoastaan Eurajoki ja Rauma kasvoivat.

Eurajoen onnistui kasvaa yli sadalla asukkaalla, kertovat maakunnan tilastotietoa ylläpitävän Satamittarin ennakkotiedot. Kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi uskoo, että kasvun taustalla on ainakin onnistunut tonttipolitiikka.

– Meillä on tarjota monipuolisia asumisvaihtoehtoja Luvialla ja Eurajoella. Olemme lisäksi panostaneet pitkään palveluihin laajalla rintamalla.

Pomarkku sukelsi

Pomarkussa väestökehitys on murheellista seurattavaa. Kunnan väkiluku pieneni viime vuonna lähes 70 asukkaalla. Pudotus vuoteen 2016 nähden oli kolme prosenttia eli kovin sukellus maakunnassa. Kunnanjohtaja Eero Mattssonin tilasto yllätti.

– Kuolleita oli ymmärtääkseni peräti 48 ja syntyneitä vain 14. Toinen puoli tappiosta tuli muuttoliikenteestä, josta valtaosa suuntautui Poriin ja Kankaanpäähän.

Kunnassa on Mattssonin mukaan jo pitkään odotettu, että Porin kasvu lähtisi kiitoon ja säteilisi Pomarkkuun. Kuntamarkkinointia pitää Mattssonin mukaan nyt tehostaa ja asuntotuotantoa kannustaa.

– Paikallisisilla yrityksillä on positiivinen vire. Toivottavasti se näkyy uusina työpaikkoina ja asukkaina.