1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Eduskunnan naisverkoston lakialoite: Suostumuksen puute on lisättävä raiskausmääritelmään

Aloitteen mukaan on väärin, että väkivalta määrittää raiskausrikoksen tunnusmerkistöä tällä hetkellä niin paljon.

seksuaalirikokset
Lakikirjat, laki, oikeus, oikeudenkäynti, laillisuus, lakitieto, Suomen laki
Antti Laakso / Yle

Eduskunnan naisverkosto on jättänyt lakialoitteen koskien raiskauksen tunnusmerkistön muuttamista.

Naisverkosto kertoo lakialoitteen vaativan, että rikoslakiin lisätään raiskauksen keskeiseksi määritelmäksi suostumuksen puute. Naisverkoston mukaan nykyisessä rikoslain raiskauksen määritelmässä on ongelmallista muun muassa se, että se asettaa ensisijaiseksi väkivallan käytön tai sillä uhkaamisen.

– Osa raiskauksista jää ilmoittamatta esimerkiksi sen takia, että uhrit pohtivat mahdollisuuksiaan menestyä rikosprosessissa. On väärin, että väkivalta määrittää raiskausrikoksen tunnusmerkistöä tällä hetkellä niin paljon. Raiskaus vaikuttaa uhriin syvästi riippumatta siitä, jääkö teosta ulkoisia väkivallan merkkejä, eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen (vas.) sanoo naisverkoston tiedotteessa.

Sarkkisen mukaan muutos selkeyttäisi lainsäädäntöä ja antaisi yhteiskunnallisen viestin.

– Raiskaus on äärimmäinen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus, joka voi jättää uhriin pysyviä jälkiä. Lakimuutos on pykälätasolla pieni, mutta periaatteellisesti merkittävä, Sarkkinen sanoo.

Lakialoitteen on allekirjoittanut lähes 80 kansanedustajaa. Eduskunnan naisverkostoon kuuluvat kaikki 84 naiskansanedustajaa.

Ruotsista mallia

Eduskunnalle suunnatussa lakialoitteessa perustellaan muun muassa kuinka lakia tulisi selkeyttää siten, että ilman toisen suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys olisi aina raiskaus. Lakialoitteen mukaan tällä hetkellä voimassa oleva rikoslaki ei suojaa tehokkaasti yksilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta, ja uhrin oikeusturva paranisi jos suostumuksen puute lisätään raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi.

Näillä leveyspiireillä lakialoite ei ole erikoinen. Ruotsissa hallitus on jo ehdottanut lakia, jossa seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana. Sarkkisen mukaan Suomen tulisi seurata Ruotsin mallia.

Tällä hetkellä rikoslain 20 luvun 1 §:n 1 momentissa lukee raiskauksen kohdalla:

Joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Lakialoite ehdottaa, että kyseinen kohta muutetaan seuraavaan muotoon:

Joka on sukupuoliyhteydessä toisen henkilön kanssa ilman tämän suostumusta taikka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Lue myös:

Eduskunta kävi vakavan keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – "Laaja rakenteellinen ja vastenmielinen ongelma"

Lue seuraavaksi