Kansainvälisten matkailijoiden yöpyminen lisääntyi kemiläisissä majoituspaikoissa – eniten kiinalaisia

Kemin majoitusliikkeissä kirjattiin viime vuonna 84 610 yöpymisvuorokautta. Kansainväliset yöpymiset lisääntyivät 22 prosenttia.

majoitus- ja ravitsemistoiminta
Kemin Lumilinnan pihalla voi yöpyvä lasisissa mökeissä, joista avautuu suora näkymä Perämerelle.
Minna Aula / Yle

KemiYöpymiset lisääntyivät viime vuonna Kemissä kahdeksan prosenttia. Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietojen mukaan Kemin majoitusliikkeissä kirjattiin tammi–joulukuussa 84 610 yöpymisvuorokautta. Vuorokausia oli reilut 6000 edellisvuotta enemmän.

Kemin Matkailun tiedotteen mukaan kasvu tulee pääasiassa ulkomailta. Kansainväliset yöpymiset lisääntyivät 22 prosenttia.

Kaikista yöpymisistä yhteensä 37 prosenttia oli kansainvälisiä. Kemissä rekisteröidyistä kansainvälisistä yöpymisistä aasialaiset ovat suurin ryhmä. Eri kansallisuuksista eniten yöpymisiä Kemissä oli kiinalaisilla, joiden osuus oli 24 prosenttia kaikista kansainvälisistä yöpymisistä. Seuraavina olivat Taiwan, Thaimaa, Ruotsi ja Saksa.

Kiinalaisten ja taiwanilaisten yöpymisten osuus oli Kemissä huomattavasti suurempi kuin koko maassa keskimäärin. Venäläisiä Kemissä yöpyi puolestaan suhteellisesti selvästi vähemmän kuin koko maassa. Lapissa yöpyivät eniten britit, saksalaiset ja ranskalaiset.

Matkailijoiden viipymä oli Kemin majoitusliikkeissä lyhyempi kuin Lapissa ja koko maassa keskimäärin vuonna 2017. Kotimaan matkailijat yöpyivät Kemissä keskimäärin 1,6 vuorokautta ja kansainväliset matkailijat 1,4 vuorokautta. Lapissa kotimaan matkailijoiden viipymä oli 2,4 vrk ja kansainvälisten matkailijoiden viipymä 2,5 vrk vuonna 2017.

Kemin majoitusliikkeissä tammi–joulukuussa 2017 kirjatuista yöpymisistä 58 prosenttia oli ammattiin liittyviä ja 42 prosenttia vapaa-ajan yöpymisiä.

Majoitusmyynnin arvo oli Kemissä vuonna 2017 noin 4,80 miljoonaa euroa, mikä noin 380 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.