1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyrki Katainen

Katainen torjuu kritiikin Goldman Sachsin Barroson lobbauksesta: "Lähinnä oluella käynti ystävien kesken"

Komission varapuheenjohtaja Katainen tapasi amerikkalaispankin lobbariksi ryhtyneen komission ex-puheenjohtajan José Manuel Barroson lokakuussa.

Jyrki Katainen
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenFrederic Sierakowski / AOP

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kiistää, että komission entinen puheenjohtaja José Manuel Barroso olisi lobannut häntä amerikkalaispankki Goldman Sachsin lukuun.

Verkkolehti EU Observer uutisoi tänään, että pankin palvelukseen siirtynyt Barroso oli tavannut Kataisen viime lokakuussa brysseliläisessä hotellissa kahden kesken, vaikka Barroso oli luvannut olla lobbaamatta nykyistä komissiota.

– On oikeastaan virheellistä väittää, että hän lobbasi. Jos joku oli tilanteessa lobbarin roolissa, se olin lähinnä minä, sillä kerroin hänelle puolustus- ja kauppa-agendoistamme sekä Euroopan tulevaisuus -teemasta, Katainen sanoi Ylelle lähettämässään lausunnossa.

"Sovittuja ohjeita noudatettu"

Komission mukaan Barroson ja Kataisen tapaaminen noudatteli komissaarien lobbaamisesta sovittuja ohjeita, joiden mukaan tiedot tapaamisista on julkaistava komission verkkosivuilla.

– Soveltuvia lakeja on noudatettu. Alleviivaan, että tapaaminen pidettiin 36 kuukautta sen jälkeen kun Barroso oli poistunut komission johdosta, komission tiedottaja Margaritis Schinas sanoi.

Komission tuolloisten sääntöjen mukaan komission entisten johtohenkilöiden piti pidättäytyä lobbaamasta entistä työnantajaansa 18 kuukauden ajan. Schinasin mukaan tapaaminen julkistettiin verkossa vuorokautta myöhemmin.

Schinas ei täsmentänyt otsikkotasoa pidemmälle, mistä Katainen ja Barroso tarkalleen ottaen puhuivat. Kataisen tapaamisesta ei ole olemassa muistiinpanoja, eikä paikalla ollut muita kuin hän itse ja Barroso.

– Toiveeni oli, että hän välittäisi viestiä, että Eurooppa on liikkeessä. Kyseessä oli lähinnä oluella käynti ystävien kesken, Katainen totesi.

Barroson pestistä kohu

Portugalin entinen pääministeri Barroso toimi EU-komission puheenjohtajana vuosina 2004–2014. Hänen siirtymisensä Goldman Sachsin palvelukseen heinäkuussa 2016 aiheutti kohun eturistiriidoista.

Riippumaton selvitysryhmä päätyi toteamaan, että Barroson siirtyminen amerikkalaispankin palvelukseen ei rikkonut komission eettisiä sääntöjä. Barroso otti uuden työn vastaan 20 kuukautta sen jälkeen, kun hän oli lopettanut komissiossa.

Siirron yhteydessä Barroso sitoutui kuitenkin olemaan lobbaamatta pankin asiakkaiden puolesta nykyisen komission suuntaan.

Järjestö kritisoi

Edunvalvonnan läpinäkyvyyttä ajava Alter EU -verkosto on tehnyt Kataisen ja Barroson tapaamisesta valituksen komission pääsihteerille Alexander Italianerille.

Järjestön mukaan Barroso rikkoi sitoumustaan olla lobbaamatta komissiota Goldman Sachsin puolesta. Alter EU on sitä mieltä, että Barroson toiminta pitäisi ottaa uuden arvioinnin kohteeksi riippumattomassa eettisessä komiteassa.

Järjestö moittii myös Kataista erityiskohtelun järjestämisestä Barrosolle. Komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli ohjeistanut kohtelemaan Barrosoa kuin ketä tahansa lobbaria.

Lisää aiheesta:

Ranska vaatii EU-komission entistä johtajaa Barrosoa luopumaan Goldman Sachsin pestistään

Lue seuraavaksi