Varallaolo ei oikeuta täyteen palkkaan – sivutoimiset palomiehet hävisivät palkkakiistan käräjäoikeudessa

Käräjäoikeus hylkäsi Luumäen ja Joutsenon sivutoimisten palomiesten kanteet Lappeenrannan kaupunki vastaan.

palomiehet
Tulipalo
Yle

Luumäen ja Lappeenrannan Joutsenon sivutoimiset palomiehet ovat hävinneet palkkakiistan Lappeenrannan kaupunkia vastaan. Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi palomiesten kanteet.

26 sivutoimista palomiestä vaati kaupungilta maksamattomia palkkoja varallaolosta. Vaadittu summa oli korkoineen runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Tehtävän sitovuus keskiössä

Sivutoimisille palomiehille oli maksettu varallaolosta korvausta, jonka suuruus on 30 prosenttia tuntipalkasta. Palomiesten mielestä heille olisi kuulunut täysi palkka, sillä he katsoivat varallaolon olevan työaikaa.

Palomiehet saivat olla varallaoloaikana kotona. Palomiesten mukaan he olivat kuitenkin jatkuvasti työnantajan käytettävissä, sillä he olivat noudattaneet viiden minuutin valmiusaikaa eli käytännössä välitöntä lähtövalmiutta.

Käräjäoikeus perusteli kanteiden hylkäämistä sillä, että työnantaja ei viiden minuutin lähtövalmiutta edellyttänyt.

Käräjäoikeuden päätökseen vaikutti myös se, että kantajat olivat osallistuneet varallaolorinkiin vapaaehtoisesti. Varallaoloajankohdat oli määritelty palomiesten haluamalla tavalla.

Taustalla vuosien kiista

Palomiehet ja kaupunki ovat kiistelleet palkkasaatavista vuosia. Kaupunki linjasi vuonna 2015, että se ei maksa varallaolosta täyttä palkkaa sivutoimisille palomiehille. Tämän jälkeen palomiehet veivät asian käräjäoikeuteen.

Käräjäoikeuden tuomiosta voi vielä valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimpaan oikeuteen. Käräjäoikeuden tuomiosta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).