Syyrian hallituksen joukkoja saapui kurdien tueksi Afriniin – Mediat: Turkki tulitti

Turkki yrittää ajaa kurdit Pohjois-Syyrian Afrinista. Nyt Syyrian hallitus näyttää asettuvan kurdien avuksi.

Syyria
Erdoğan puhuu puhuu mikrofoneihin sormi opettavaisesti pystyssä. Hänellä on harmaa puku, punainen pilkullinen kravatti. Taustalla näkyy lippuja.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Turkin presidentin lehdistötoimisto / EPA

Syyrian hallituksen sotilaat ovat aloittaneet siirtymisen Pohjois-Syyrian Afrinin alueelle Turkin uhkailuista huolimatta.

Alueelle saapui noin 20 ajoneuvoa, joiden päällä on raskaita konekiväärejä.

Syyrian valtiontelevision mukaan Turkin joukot aloittivat heti tykistökeskityksen Afrinin alueen sisääntuloväylille.

Turkin valtiollisen uutistoimiston Anatolian mukaan kyse oli varoituslaukauksista, joiden seurauksena Syyrian joukot vetäytyivät noin kymmenen kilometriä.

Tiedottaja: Kurdit pyysivät apua

Syyrian kurdijoukkojen tiedottajan Nuri Mahmudin mukaan kurdit olivat pyytäneet Syyrian hallituksen apua puolustautuakseen Turkin hyökkäystä vastaan.

– Syyrian hallitus vastasi kutsuun ja lähetti sotilasyksiköitä tänään, 20. helmikuuta, ottamaan haltuunsa asemia rajalla, Mahmud sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kurdit ovat pitäneet Afrinia hallussaan siitä lähtien, kun Syyrian hallituksen joukot vetäytyivät sieltä vuonna 2012.

Turkki aloitti noin kuukausi sitten hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan ajaakseen kurdit Afrinista. Se pitää kurdien hallitsemaa Afrinia turvallisuusuhkana itselleen.

Erdoğan: Turkin joukot aloittavat pian Afrinin kaupungin saarron

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi aiemmin, että Turkki on saanut estettyä Syyrian hallituksen joukkojen siirtymisen alueelle. Erdoğan sanoi, että hän on neuvotellut asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Syyrian ja Turkin joukkojen yhteenottoa Pohjois-Syyriassa on pelätty sen jälkeen, kun kurdijohtaja ilmoitti yhteistyöstä al-Assadin joukkojen kanssa. Turkki varoitti Syyrian hallitusta asiasta maanantaina.

Erdoğan sanoi myös, että turkkilaisjoukot aloittavat pian Afrinin kaupungin saarron.

Tiistaina aamupäivällä turkkilaiset ja syyrialaiset lähteet kertoivat, että Turkin joukot arabiliittolaisineen saivat haltuun tärkeän yhdystien Afrinin alueella.

Turkki on edistynyt hitaasti kurdijoukkojen vastaisessa operaatiossaan Afrinin alueella lähellä Turkin rajaa. Tähän mennessä Turkin joukot ovat saaneet haltuunsa Afrinin raja-alueita, esimerkiksi joitain strategisesti merkittäviä kukkuloita.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle