Uutissuomalainen: YTHS-uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa.

YTHS
Opiskelijoita Kaisa-talossa Helsingissä.
Henrietta Hassinen / Yle

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita samalla kun ammattikorkeakoulujen opiskelijat tuodaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluiden piiriin, kertoo Uutissuomalainen.

Uudistusta valmistellut työryhmä esittää, että YTHS ei enää tarjoa opiskelijoille gynekologien ja ihotautilääkärien palveluita vuoden 2020 alusta lähtien. YTHS keskittyy perustasoisiin palveluihin. Erikoislääkäripalveluista vain mielenterveyspalvelut jäävät osaksi opiskeluterveydenhuoltoa.

Karsittavat palvelut eivät tähän saakka ole kuuluneet terveydenhuoltolain mukaan opiskeluterveydenhuoltoon, mutta niitä on silti tarjottu. Uudistuksen yhteydessä palveluita supistetaan vastaamaan olemassa olevaa lakia.

– Tässä on kyse palveluiden yhdenmukaistamisesta, koska lainsäädäntö edellyttää samantasoisia opiskeluterveydenhuollon palveluita tuottajasta riippumatta, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies ja uudistustyöryhmän puheenjohtaja Maire Kolimaa sanoo.

YTHS laajenee, kun sen palveluiden piiriin tulevat vuoden 2020 alussa kaikki korkeakouluopiskelijat. Sen asiakasmäärä nousee 126 000 opiskelijasta reiluun 250 000 opiskelijaan.

Uutissuomalaisen jutun pääset lukemaan tästä (siirryt toiseen palveluun).