Tutkimus vahvistaa runsaan alkoholinkäytön olevan yhteydessä varhaisiän muistisairauksiin

Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan reipas ja jatkuva juominen kolminkertaistaa dementiaoireiden riskin.

dementia
Mies ja täysi olutpullo.
Alkoholin ongelmakäyttö lisää dementiariskiä.Tiina Jutila / Yle

Jatkuvalla runsaalla alkoholinkäytöllä on selvä yhteys dementiaan ja erityisesti sen varhaiseen puhkeamiseen, osoittaa tuore tiedelehti Lancetissä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu tutkimus.

Tutkimuksen mukaan alkoholin runsas käyttö aiheuttaa kolminkertaisen riskin dementiaoireiden ilmenemiseen.

Tutkijat tarkastelivat yli 57 000:ää varhaisiän dementiatapausta Ranskassa ja saivat selville, että selvästi yli puolet niistä liittyi runsaaseen alkoholinkäyttöön.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat selkeästi suuremman yhteyden alkoholin ongelmakäyttämisen ja dementiaoireyhtymän välille, kuin aiemmin on ollut tiedossa. Lancetin artikkelin mukaan aiemmissa tutkimuksissa ei ole kyetty todistamaan yhteyttä tarpeeksi pitävästi metodologisten ongelmien vuoksi.

Varhaisesta puhkeamisesta esimerkiksi Alzheimerin taudin ja muiden dementian muotojen yhteydessä puhutaan silloin, kun ihminen alkaa kärsiä oireista alle 65-vuotiaana.

Runsaalla juomisella muitakin haittoja

Lancetin tutkimuksen aineistona oli yli miljoona vuosina 2008–13 sairaalahoidosta päässyttä yli 20-vuotiasta ranskalaista, joilla oli diagnosoitu dementia. Tapauksista reilussa viidessä prosentissa potilaalla oli varhaisiän dementia.

Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmä jatkuvalle runsaalle alkoholinkäytölle on miesten kohdalla 60 grammaa ja naisten kohdalla 40 grammaa puhdasta alkoholia päivässä.

Runsaalla alkoholinkäytöllä on todettu olevan selvä yhteys myös korkeaan verenpaineeseen, diabetesriskiin, halvauskohtauksiin ja sydämen vajaatoimintaan.

Runsas juominen on yhdistetty aiemmin myös masennukseen ja alhaiseen koulutukseen, jotka ovat niin ikään dementian riskitekijöitä.

Lisää aiheesta:

Keski-ikäinen: vielä ehdit ehkäistä muistisairauden puhkeamista

Puutu ajoissa, jos epäilet läheisellä muistisairautta: "Moni tulee vastaanotolle liian myöhään"

Lähteet: AFP, Yle