Iisalmen vanhojen omakotitonttien hintoihin tulossa reipas korotus

Perusteena on kunnallistekniikan uusiminen sekä epäsuhta uusien tonttien hintoihin.

Iisalmi
talon päällä paljon lunta
AOP

Iisalmen kaupunki aikoo korottaa vanhoilla asuinalueilla olevien omakotitonttien luovutushintoja. Kaupunki laskee, että vanhojen pientalotonttien yhteisarvo nousee 4,4 miljoonaa euroa eli runsaat 40 prosenttia.

Perusteena on, että vanhimpien asuinalueiden kunnallistekniikka on korjattu viime vuosina uusien alueiden tasoiseksi. Kunnallistekniikan rakentamiskustannukset ovat nousseet elinkustannusindeksiä nopeammin, minkä takia uusimpien alueiden tonttien hinnat ovat vanhojen alueiden tonttien hintoja korkeampia.

Tonttien vuokra on viisi prosenttia tontin myyntihinnasta. Korotus ei kuitenkaan nosta tontin vuokraa kesken vuokrasopimuskautta, vaan vuokra tarkistetaan tontin arvon mukaiseksi siinä vaiheessa, kun vuokrasopimus uusitaan. Tonttien vuokrasopimukset ovat yleisesti 50 vuoden mittaisia.

Tonttien myyntihintojen perusteena ovat rakentamisajankohdan maanhankinta- ja kadunrakentamiskustannukset. Kaupungin tavoitteena on saada katettua nämä kulut tontinluovutustuloilla. Hintaan vaikuttavat lisäksi etäisyys keskustaan ja palveluihin sekä rajoittuminen vesistöön.

Muutosta varten asemakaava-alue jaetaan hintavyöhykkeisiin, jonka jako määräytyy pääasiassa tontin etäisyydellä keskustasta sekä alueen kunnallistekniikan rakentamisen tason kautta.

Hintamuutos on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Tonttien vuokralaisilla on mahdollisuus ostaa tontti vanhalla hinnalla tämän vuoden aikana.

Iisalmen tekninen lautakunta käsitteli asiaa tiistaina. Esitys menee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn ja lopullisesti siitä päättää kaupunginvaltuusto.