Juomavesi omasta lähteestä, lihakeiton sijaan kanakeittoa ja kilometrikaupalla mellakka-aitaa – ensi kesän Suviseurat nousevat Nelostien varteen

Äänekosken Suviseuroille odotetaan 70 000 kävijää, mutta jatkossa perinteiset "peltoseurat" saattavat jäädä historiaan.

lestadiolaisuus
Ilmakuva Suviseura-alueesta.
Äänekosken Liimattalaan on jo noussut paaluja ensi kesän Suviseuroja varten. Hangen alla odottavat myös jo kesällä maahan vedetyt kaapelit.Urpo Minkkinen

Helmikuisena pakkaspäivänä Äänekosken Liimattalan kylä näyttää lepäilevän talviunilla. Lunta on kymmeniä senttejä. Peltoaukealla silmään pistää maisemaa halkova puisten paalujen meri.

Liimattalan kumpuileva maisema Nelostien varressa on ensi kesänä vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurojen pitopaikka. Se varautuu ottamaan vastaan jopa 75 000 juhlavierasta, rivikaupalla asuntovaunuja, ruokahuollosta huolehtivia rekkoja ja seuraväkeä kyyditseviä linja-autoja.

– Järjestelyt ovat jo kovassa vauhdissa, vaikka kenttä on lumen peitossa. Sisätiloissa valmistelua tehdään ihan päivittäin, sanoo Äänekosken Suviseurojen viestintätoimikunnan puheenjohtaja Antti Koivisto.

Äänekosken Suviseura-alue ilmakuvassa.
Äänekosken Suviseura-alue saatiin käyttöön 30 maanomistajalta. Alue rajoittuu Keiteleeseen ja Nelostiehen.Urpo Minkkinen

Seurojen valmisteluja on tehty jo pitkään. Yli 200 hehtaarin alueen saamisesta seurakäyttöön neuvoteltiin yhteensä 30 yksityisen maanomistajan kanssa, minkä jälkeen puustoa on raivattua, siltoja ja vesijohtoja kaivettu maahan ja kenttää pohjustettu ensi kesän liikennettä varten.

Valtatien liikenteen pitää sujua

Päänvaivaa oli heti kättelyssä tulla juomaveden saannista – Liimattalan piskuisen kylän kunnallinen runkovesiputki kun ei seuratarpeisiin riitä. Alueelta löytyvä puhdasvetinen lähde kuitenkin ratkaisi järjestäjäväen ongelmat. Ely-keskuksen ottamien näytteiden mukaan vesi on juomakäyttöön soveltuvaa, pesuvesi saadaan viereisestä Keiteleestä.

Nelostien läheisyys tuo järjestäjille omat haasteensa.

– Meidän on varmistettava, että liikenne valtatiellä sujuu myös Suviseurojen aikana. Lisäksi tien varteen rakennetaan turvallisuuden takaamiseksi mellakka-aitaa, Koivisto kertoo.

Talkootunteja Suviseuroissa kertyy kymmeniätuhansia. Äänekosken seurat ovat paitsi Keski-Suomen rauhanyhdistysten myös koko Etelä-Suomen yhdistysten yhteisponnistus. Ydinjoukko, noin 600 vastuuhenkilöä tulee Keski-Suomesta, mutta työvoimaa tapahtumaan kerätään koko Etelä-Suomen alueelta.

Lähivuosina perinteiset "peltoseurat" saattavat jäädä historiaan.

Tehtäväkuvia Suviseuroissa on monia. Paikalle tarvitaan niin liikenteenohjaajia, ruoanvalmistajia, kioskimyyjiä, roskankerääjiä kuin viestintäväkeä, ensiapuhenkilöstöä ja siivoojia.

Esimerkiksi ravintolatoimintaan on laskettu tarvittavan 3000 työvuoroa, kertoo ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Mirja Römpötti. Hän luotsaa joukkoineen yhtä Suviseurojen infran keskeisintä elementtiä, ruokahuoltoa.

Oppia järjestelyihin haettiin viime kesältä Porista, mutta jotain omaleimaistakin on Äänekosken ravintolatarjontaan haluttu.

– Lapin lihakeitosta luovuttiin ja sen tilalle otettiin tarjottavaksi kanakeitto. Eli punaista lihaa on tarjolla vain yhdessä pääruoassa, spagetissa. Niiden lisäksi on sitten kalakeittoa, riisipuuroa ja iltasella myös pizzaa Römpötti kertoo.

Keittoja tarvitaan jokaista laatua arviolta 20 000 litraa, suosituimpia tarjottavia lienee Römpötin mukaan pizza. Niitä tarjoiltaneen 120–150 000 kappaletta.

Äänekoskelle oppiin saapuvat kesällä myös seuraavien seurojen järjestäjät Muhokselta. Tulevien järjestäjien työskentely seuroissa on keskeinen tekijä järjestelytietouden siirtämisessä seutukunnalta toiselle.

Lähivuosina Suviseurojen perinteiset "peltoseurat" saattavat jäädä historiaan.

– Väkeä on paljon ja kalusto käy koko ajan raskaammaksi. Ajatus on, että tulevaisuudessa seurapaikoiksi saataisiin vaikkapa lentokenttä-alueita, joilla maapohja on parempi, Antti Koivisto kertoo.

Suviseurat järjestetään Äänekoskella 29.6.–2.7.