Huippubaanat hiihtäjille Vaasassa – meren jäälle vedetään 25 kilometriä latua

Viime päivien kovien pakkasten ansiosta Vaasan kaupunki pystyy avaamaan hiihtolomaviikoksi ladut sekä eteläiselle että pohjoiselle kaupunginselälle.

ladut
latukone meren jäällä
Ladut pohjoiselle kaupunginselälle lähtevät Hietasaaresta.Antti Haavisto / Yle

Hiihdon harrastajat pääsevät nauttimaan huippuolosuhteista meren jäällä Vaasan edustalla. Vaasan kaupunki vetää sekä eteläiselle että pohjoiselle kaupunginselälle latuverkoston. Latua ajetaan yhteensä 25 kilometrin verran.

Työnjohtaja Vesa Hietala Vaasan kaupungin liikuntatoimesta on tyytyväinen. Kunnon pakkaset tulivat sopivasti ennen hiihtolomaviikkoa.

– Pari viikkoa on jo ajettu latuja niin, että on menty rantaviivaa pitkin, ja nyt kun nämä kovat pakkaset tulivat, päästään tekemään koko latuverkostoa.

Latu-urakka aloitettiin kelkalla ja pienemmällä latukoneella, mutta tiistaina jäälle päästiin jo järeämmälläkin kalustolla. Normaalisti mantereen latuverkostolla käytettävällä 2.20 metriä leveällä latukoneella syntyy rinnakkain perinteinen latu ja luistelu-ura, ja kun baanat ajetaan kahteen suuntaan, saadaan kaksi perinteisen latua.

– Lisäksi on tarkoitus, että tehdään kävelijöitä varten oma tampattu ura. Tietysti toivomme ja hiihtäjät toivovat, että latuja kunnioitetaan eikä latu-urilla kävellä, ohjeistaa Hietala jäällä liikkuvia.

Hiihtäen jopa Öjbergetille

Eteläiselle kaupunginlahdelle tehdään 9,7 kilometriä latua ja pohjoiselle 13,8 kilometriä.

Pohjoisen puolen latu lähteen Hietasaaresta, kulkee Mansikkasaaren edestä rantaviivaa pitkin Isolahden pohjukkaan, sieltä rantaviivaa pitkin Gerbyn satamaan ja satamasta Kala-Jannen tien vasenta puolta ja Variselän yli takaisin Hietasaareen.

jäällä mitta ja kaira
Jää on Vaasan edustalla 40-senttistä, mutta varovaisuuteen on aina aihetta. – Hyvä muistaa, että vielä kuukausi sitten meillä oli vesikelit, sanoo Vesa Hietala.Antti Haavisto / Yle

Eteläisen puolen eli Sundominlahden ladulle pääsee laskeutumaan pitkin matkaa kaupungin rannalta. Latu kiertää lahden Sundomin puolelle.

Vesa Hietala lupailee myös latuyhteyttä Öjbergetille.

Monen vaasalaisen lapsuuden- ja nuoruudenmuistoihin kuuluvat laturetket kaupungista Öjbergetille. Kun talvet ovat tulleet leudommiksi, ei latua ole useinkaan saatu tehtyä.

– Öjbergetillä miehet ovat nyt valmiudessa. Yritetään luoda peltoja pitkin yhteys sinne.

Hietala kaipailee aikoja, jolloin joulukuussa oli jo kunnon talvi. Viime vuosina talviliikuntapaikkojen kunnossapito on aiheuttanut kohtuuttoman paljon päänvaivaa.

– Onneksi sentään tänä vuonna on tässä vaiheessa talvea saatu lunta ja pakkasta, ja päästään luomaan kaupunkilaisille puitteet harrastaa kunnolla talvilajejakin, iloitsee Hietala.