Tarja Sirola joutui tulipalon takia yli vuodeksi evakkoon – nyt hän pääsi vihdoin takaisin kotiin

Tulipalo kerrostalossa ajoi kaikki asukkaat kodeistaan marraskuussa 2016 Riihimäellä. Tarja Sirola kertoo, että häntä ei silti pelota mennä nukkumaan.

tulipalot
Asseri Tuominen ja Tarja Sirola
Muuttohaukkojen projektiesimies Asseri Tuominen pakkaa Tarja Sirolan muuttokuormaa tilapäisasunnossa.Timo Leponiemi / Yle

Marraskuisena yönä vuonna 2016 riihimäkeläisessä kerrostalossa syttyi uhkaava tulipalo. Käräjäkatu 7:ssä 55 huoneiston asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon yön selkään. Tutkimuksissa selvisi, että palo sai alkunsa ullakolla huonosti tumpatusta tupakasta.

Talon neljännessä kerroksessa asunut Tarja Sirola poistui asunnostaan pimeään ja savun täyttämään rappukäytävään kevyessä vaatetuksessa, mukanaan kännykkä ja avaimet. Autokin jäi pihaan mottiin.

– Palopilli soi käytävässä ja kissa huusi yhdessä asunnossa. Pelottavaahan se oli, kun ei tiennyt, miten tässä käy.

Töihin lainavaatteilla

Tarja Sirolan päästyä pihalle paloautot tulivat paikalle. Ulkona oli jo muita ihmisiä.

– Rahapussiakaan ei ollut mukana. Kevyet vaatteet oli päällä ja se oli ensimmäinen pakkasyö. Pakkasta oli 11 astetta. Siinä seisoit ja katsoit, kun oma koti palaa.

Käräjäkatu 7:n tulipalo Riihimäellä
Marraskuussa 2016 tulipalo roihusi kerrostalon ullakolla, mutta sammutusvedet valuivat kellariin asti. Koko talo piti remontoida.Ilkka Heinonen

Sirola soitti siskolleen, jonka mies tuli hakemaan hänet turvaan.

– Aamulla piti mennä kuudeksi töihin lainavaatteilla, kertoo Tarja Sirola dramaattisen yön jälkeisiä tapahtumia.

Tulipalon vuoksi tyhjennetyn talon asukkaat joutuivat etsimään itselleen tilapäiset majoitukset. Tarjan tilapäisasuminen järjestyi hyvin. Ensimmäinen kuukausi meni äidin ja siskojen luona asuessa, kunnes Otsolan kaupunginosasta löytyi väliaikaisasunto.

Remontti viivästyi, muuttopäivät vaihtuivat

Palosta aiheutui isot vahingot. Tilapäisasumisesta piti päästä takaisin omaan asuntoon jo ennen joulua, mutta talon remontti ei valmistunut määräaikaan mennessä. Toinenkin määräaika, tammikuun puoliväli lipui ohi.

– Kahteen kertaan jouduin perumaan muuttoauton ja kodinkoneiden tuonnit ja asennukset. Lomiakin järjestelin kahteen muuttoon. Kolmatta kertaa varten kävin jo katsomassa huoneistoani, jotta varmasti pääsen muuttamaan.

Kun asunnolle sattuu isompi vahinko, tulipalo tai vaikka vesivuoto, asianosaiselle kertyy aina harmia, ylimääräistä työtä ja rahanmenoa. Tarja Sirola tietää omat ylimääräiset menonsa, mutta ei halua puhua tarkemmista summista.

– Kyllähän töitä saa tehdä sen rahan eteen.

Vakuutuskaan ei korvaa kaikkea

Remontin pitkittyminen toi monille Käräjäkatu 7:n asukkaille lisää kustannuksia jo sen vuoksi, että vakuutus ei korvannut tilapäisasumista kuin vuoden ajalta.

Moni myös sanoi tilapäisasuntonsa vuokrasopimukset irti liian aikaisin siinä toivossa, että omaan kotiin pääsisi luvatussa aikataulussa. Siksi moni on joutunut muuttamaan vuokra-asunnosta toiseen.

Tarja Sirola muuttolaatikoiden äärellä kotonaan
Tarja Sirolan lähiajat kuluvat tavaroita takaisin järjestellessä.Ville Välimäki / Yle

Nyt, yli 15 kuukautta tulipalon jälkeen, Tarja Sirola ja muut asukkaat ovat päässeet palaamaan omiin koteihinsa. Tarja Sirolankin koti on nyt täysin remontoitu.

– Onhan se outoa palata takaisin omaan asuntoon, mutta kyllähän tähänkin taas tottuu. On mukava palata kotiin.

Tarja Sirola kertoo, että häntä ei pelota mennä nukkumaan.

– Mutta katson tarkemmin ihmisiä, joita tässä kulkee ja keitä tänne muuttaa. Palovaroittimia oli aiemmin yksi ja nyt aion hankkia kolme!