1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. naisjohtajat

Suomalaisnaiset pääsevät EU:ssa pitkälle omilla ansioillaan – mutta Suomi lähettää unionin huippuvirkoihin lähinnä miehiä

Euroopan investointipankin suomalaispääsihteeri toivoo, että jäsenmaat lähettäisivät pankkiin enemmän naisjohtajia. Suomi esittää EU-virkoihin enimmäkseen miehiä.

naisjohtajat
Kuvassa (vas.ylhäältä) Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori, Alexander Stubb, Erkki Liikanen, Olli Rehn, Jyrki Katainen, Olavi Ala-Nissilä, Ville Itälä ja Hannu Takkula.
Yle Uutisgrafiikka

Marjut Santonin nimitys Euroopan investointipankin pääsihteeriksi on kaksinkertainen ilonaihe: Jälleen yksi suomalainen nousee EU-instituutioiden korkeimpiin johtotehtäviin, ja miesvetoinen investointipankki saa lisää naisia johtoportaaseensa.

Santoni on tehnyt pitkän uran pankkialalla ja EU-instituutioissa ja kivunnut urallaan ylöspäin omin avuin. Hän meni EU-komissioon töihin pian Suomen EU-jäsenyyden alettua 1996.

– Minut nimitettiin pääsihteerin paikkaan tällä omalla taustallani. Minulla on todella pankkitausta ja vahva tausta eri instituutioista, Santoni sanoo puhelinhaastattelussa.

Suomen jäsenyys on jatkunut niin pitkään, että Santonin kaltaisia EU-uralla meritoituneita suomalaisvirkamiehiä ja -naisia alkaa olla unionin instituutioissa yhä enemmän.

Marjut Santoni.
Marjut Santoni aloittaa EIP:n pääsihteerinä maaliskuun alussa.Handout / Lehtikuva

Komissiossa korkein suomalaisnainen on oikeusasioiden osaston pääjohtaja Tiina Astola. Parlamentin hallinnossa pääjohtajatasolle on edennyt Leena Maria Linnus.

Suomalaismiehistä pääjohtajina toimivat EU:n neuvoston viestintäosaston Reijo Kemppinen ja komission viestintäosaston Timo Pesonen. EU:n sotilasesikunnan päällikkö on kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen.

Suomalaisnimitykset miehisiä

Tällaisista johtotehtävistä eri jäsenmaista kotoisin olevat ehdokkaat kilpailevat periaatteessa tasaväkisesti. Mutta unionissa on myös johtajanpaikkoja, joihin kunkin jäsenmaan hallitus saa itse valita ehdokkaansa. Näissä paikoissa ei suomalaisnaisia ole vielä nähty.

Näkyvin ja vaikutusvaltaisin jäsenmaalle jyvitetty EU-tehtävä on komissaarin paikka. Suomen hallitukset ovat puolueväristä riippumatta lähettäneet komissaareiksi miehiä: Erkki Liikasen, Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen.

Jokainen jäsenmaa saa myös vuorollaan valita varapääjohtajan Marjut Santonin työpaikkaan, Euroopan investointipankkiin Luxemburgiin. Suomesta tehtävässä on toiminut mieskolmikko Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori ja Alexander Stubb.

Suomi ei toki ole ainoa maa, joka suosii miehiä. EIP:n pääjohtaja Werner Hoyer ja kaikki seitsemän varapääjohtajaa ovat miehiä.

– Jokaisella valtiolla on oikeus siihen, kenet he haluavat nimittää. Meillä ei ole siinä pankkina mitään sanomista, Marjut Santoni sanoo.

Hänen mukaansa Hoyer on pyytänyt jäsenmaiden ministereitä ottamaan nimityksissä tasa-arvon huomioon, mutta toistaiseksi tulokset ovat jääneet laihoiksi.

– Me mielellämme näkisimme naispuolisia varapääjohtajia täällä, Santoni sanoo.

Jäsenmaihin Santonilla ei ole valtaa, mutta hän pyrkii vaikuttamaan EIP:n virkamieskunnan tasa-arvoistamiseksi. Tavoitteena on, että naisten osuus pankin keskijohdossa kasvaisi muutaman vuoden tähtäimellä.

"Suomi ei ole ainoa"

Parin korttelin päässä EIP:stä toimii EU:n tilintarkastustuomioistuin, jossa jokaisella jäsenmaalla on paikka. Sielläkin suomalaisnimitysten historia on miehinen.

Maaliskuun alussa Hannu Takkula aloittaa Suomen edustajana tehtävässä, jota ovat ennen häntä hoitaneet Aunus Salmi, Olavi Ala-Nissilä ja Ville Itälä.

Samoilla nurkilla EU-tuomioistuimessa suomalaistuomareina toimivat Allan Rosas ja Heikki Kanninen. Rosasin edeltäjä oli Leif Sevón. Tuomarit on valittu Suomen hallituksen esityksestä.

EIP:n pääsihteeriksi valittu Santoni ei halua arvioida, mistä Suomen miehiä painottava nimityslinja kertoo.

– Suomi ei ole ainoa maa, joka näin toimii, hän sanoo.

Ei silti sääntöä ilman poikkeusta. Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus ajoi 1998 Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi Sirkka Hämäläisen. Hän oli johtokunnan ainoa nainen ja vaikutusvaltaisessa tehtävässä, sillä johtokunnassa on vain kuusi jäsentä.

Nyt Brysselissä on taas auki tärkeä suomalaistehtävä, kun komission varapuheenjohtaja Katainen valitsee itselleen uuden kabinettipäällikön.

Nykyinen päällikkö Juho Romakkaniemi aloittaa maaliskuun alussa Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana. Kaikki suomalaiskomissaarien kabinettipäälliköt ovat tähän saakka olleet miehiä.

Lue seuraavaksi